Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikâyelerine masal denir. Masallarda her insanı ilgilendiren evrensel değerler ve konular anlatılır. Özellikle doğruluk, dürüstlük, iyilik, güzellik, ahlâklı olmak, erdemli olmak, yardımseverlik gibi duygular verilmek istenir. Ayrıca çevredeki kişilerin, olayların ve yöneticilerin eleştirileri de yapılır Haksızlıklara karşı halkın ve halk içinde bir önderin direnmesi ve sonuçta mutlaka üstün gelmesi işlenir.
Masallar toplumun değer yargılarını, anlayışını, kültürünü, dünya görüşünü yansıtan ürünlerdir. Söyleyeni beli değildir. Toplumun ortak ürünüdür bu masallar. Sözlü olarak nesillerden nesillere aktarılır Bunlardan günümüze gelenler, derlenmiş ve kitap olarak yayımlanmıştır.
Bizde Elazığ ve ilçelerinde anlatılan masalların bir kaçını bir araya getirip Murat SEVİNÇ'in çizmiş olduğu resimlerle birleştirip Elazığ Masalları kitabını oluşturduk. Elazığ Masalları Kitabını oluştururken Tezlerinden faydalandığımız Mehmet Halim GÜNEŞ ve Büşra ÖNER'e Kaynak şahıslara. Çizimleri yapan Murat SEVİNÇ'e, Düzeltmeleri yapan Kemal BATMAZ'a Talat ÖZER'e ve Editörümüz Yücel ÇAKMAK'a sonsuz teşekkürler ederim.
Ekrem KATI