Yaşadığımız dünyada çevre ile iç içe olmak, çevre içinde keşifler yapmak bu sayede çevreyi tanımak ve sevmek, çevreyi korumanın ve doğaya saygı göstermenin ön koşulu niteliği taşımaktadır. Küçük yaşlardan itibaren çocukların çevrede zaman geçirmesi, akranlarıyla birlikte paylaşımlarda bulunması, bazı uygulamaları deneyimlemesi onlara çevre ile ilgili birçok bilgi ve beceri kazandırmaktadır. Ayrıca gerçekleştirilen bu eylemler; çevre farkındalığı kazanma, çevreye duyarlı olma, çevreye olumlu bir tutum sergileme gibi becerileri de yaşama aktarmada oldukça önemli bir etki yaratmaktadır. Çevreyi korumak, çevre sorunlarının farkına varmak, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmak, uygulanabilir olanları uygulayabilmek için çaba göstermek gibi daha pek çok becerinin kazanılmasının doğada geçirilen zamanla, doğayı tanımakla ve doğayı sevmekle ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Bu kitapta çevre eğitimi kavramı, proje yaklaşımı ile ilişkilendirilerek teorik bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte proje temelli çevre eğitimine yönelik örnekler verilerek eğitimcilerin farklı uygulamaları gerçekleştirmeleri konusunda onları teşvik etmek, onlara farklı bakış açıları sunmak, aynı zamanda öğrenme yaşantılarının uygulamaya geçirilmesinde bir köprü rolü alan okul öncesi öğretmenlere de bu doğrultuda fikir vermek, farklı, yaratıcı örnekler sunmak amaçlanmıştır. Böylelikle çocukların çevreyi yakından tanıması, en önemlisi de doğayı, doğadaki canlı-cansız tüm varlıkları sevmesi sağlanmış olacaktır.
Sürdürülebilir bir yaşam için bu alanda emeği geçen, bu alanla ilgilenen herkese ve özellikle gelecek nesillerin taşıyıcısı olan tüm çocuklara katkı sunması dileği ile…