Hayatın ilk yıllarını kapsayan erken çocukluk, gelişimsel yapıtaşlarının şekillendiği bir döneme rastladığından kritik öneme sahiptir. Bu dönemde başarılı bir gelişimsel desteğin sağlanması ancak etkili ve kaliteli bir eğitim programı ile mümkün olabilir.
Eğitim programı özünde: eğitimin neden yapıldığı (amaçlar/kazanımlar/- göstergeler), eğitimin içeriği (araç olarak kullanılacak konular), eğitimin nasıl yapılacağı (öğrenme süreci-etkinlikler-yöntem ve teknikler), eğitimin sonucunda ne olduğu ve ne olması beklendiği (değerlendirme) soruları için aranan yanıtların; planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerindeki organizasyonunu ortaya koyar.
Erken çocukluk programının organizasyonunda ise öğretmen, fiziksel-sosyal-kültürel çevre, öğrenme ortamı, öğrenmede oyunlaştırma, aile katılımı, teknoloji ve yönetsel sistem bileşenlerinin etkileşimi ve uyumu, programın başarısını ortaya koyar.
Kitapta; erken çocukluk eğitim programının doğru anlaşılması için gerekli; etkili ve başarılı bir erken çocukluk eğitim programının özellikleri, programın planlama, uygulama, değerlendirme boyutlarıyla işleyiş süreci ve programın bileşenleri tüm yönleriyle, kapsamlı bir şekilde verilmiştir.