Eski çağlarda dönemsel koşullarla ilişkili zorluklara karşın insan yaşamı daha yalın, daha sade ve görece daha dingin karakterde olmuştur. Modernizmin dayattığı yeni yaşam tarzının yoğunluğu ve karmaşası, insanın kendisiyle ve çevresiyle kurduğu tüm ilişkilerin niteliğini etkilemiş ve değiştirmiştir. İnsana ve zamana mekanik yaklaşan bu yeni yaşam tarzının birim zamana çok şey sığdırmaya zorlayan yanı, insanın zamanı yönetme sorunlarına paralel olarak erteleme davranışlarının giderek artmasına yol açmıştır.
Erteleme davranışını ele alan bu kitap, erteleme eyleminin doğasını sorgulayarak başlıyor. Sorularla dolu zihin açıcı girişin ardından erteleme eyleminin bireysel etkileri irdeleniyor. Devamında ertelemeyle başa çıkmak için çözüm stratejileri sunuluyor. Bu açıdan kitap bilimsel ve analitik bir bakış açısıyla erteleme davranışının doğası, nedenleri, sonuçları ve muhtemel çözümlerini bütüncül bir perspektifle ortaya koyuyor.
Yazarlar; kitapta erteleme davranışının kronikleşmesindeki faktörleri, insanın konfor alanını koruma büyüsüyle yöneldiği ertelemenin öldürdüğü zamanın nasıl bir hazine olduğunu gözler önüne seriyor ve ertelemeyle mücadelede okuyuculara içsel bir dönüşüm için ilham verici bir perspektif ve pratik stratejiler sunuyor. Bu açıdan kitap, bir zaman illüzyonu olarak ertelemeyi anlamada ve çözümler geliştirmede bir rehber niteliği taşıyor.