Cömert Ablaların Sadık Hanımları
EVLERİMİZDEKİ GÜNDELİKÇİ KADINLAR
Evlerimize temizliğe gelen gündelikçi kadınları; Güllü, Hatice, Emine ya da Sultan Hanımları tanıyor musunuz? İşleri, kendileri ve bizler hakkında neler düşündüklerini, hayallerini, umut ve umutsuzluklarını biliyor musunuz? Bize neden "Abla" dediklerini, neden bizlerle bir tür "hayali akrabalık" ilişkisi içindeymiş gibi davrandıklarını, genellikle bizlerin de bu "hayali akrabalığı" belki biraz da bir işveren stratejisi olarak neden benimsediğimizi, hiç sorguladık mı?
5500'den fazla adres taranarak bulunan 151 temizlikçi "Sadık Hanım" ve onların işverenleri olan 81 "Cömert Abla"nın anlatımlarından oluşan bu kitabın ilk yayınından sonra, 2024'e geçen zamanda "ev işi" denilen alanda belli başlı değişimler yaşandı. Evlerimize giren, temizlikçiler dışında çocuk ve hasta bakımı gibi işleri üstlenen, Kırgız, Gürcü, Özbek, Azeri "hanımlar" da oldu. Elinizdeki ikinci baskı için yazılan Önsöz'de onları da bulacaksınız. Belki de farkında olmadan yaşadığımız "hayali akrabalık" ilişkilerinin derinliklerine ineceksiniz.
ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu ve Prof. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç'ın bir ilke imza atarak bu sorulara yanıt aradıkları araştırmaları kitap olarak, büyük bir ilgi görmesinden dolayı, alanda önemli bir boşluğu doldurduğunu düşünüyoruz.