İnsanoğlunun içsel arayışının manevi hazzının ya da var olmasını anlamlandırmasının adıdır Ezoterizm. İçedönük ya da Batini âleme ait olan bilgi ve sırların ehil olmayanlara aktarılmaması prensibi üzerine inşaa edilmiştir. Ne bir dini akım ne de felsefi özelliği vardır, tamamen kişinin içsel dünyasında başlattığı yolculuğun devam etmesi halidir. Mistisizm ile karıştırılmaması gerekir. İçsel yolculuğunda hakikat arayışında olan adayın inisiyasyon (arınma) yöntemiyle derin/lahuti/gizli bilgi ve sırları öğrenmeye hak kazanmış kişinin bir üstat tarafından aktarılmasını içerir.
Kökenleri Antik Mısır'da Hermes/Thot'a kadar uzanan Ezoterik düşüncenin ana hedefi kişiyi gerçek hakikatlerle yüzleştirmek ve onu yüce olan varlık katına yükselmesini sağlamaktır. Bu yükselmenin ana şartlarından biri ise dünyevi yüklerden sıyrılıp bir nevi ölmeden önce ölüm tecrübesini yaşatabilmektir. Bu sırlara vakıf olmanın yolu da ruhen ve bedenen arınmışlıktan geçmektedir. Hermes'e atfedilen yazıtlar hakikate ulaşmanın sembolik dilini içerdiği için ezoterik metinlerin kutsal kitabı olarak görülür.
Yazar bu eserinde kadim çağlardan bu zamana kadar var olan Ezoterist düşüncenin izinde sürerek okuyucuyu tarihin derin dehlizlerinde manevi bir yolculuğa davet ederken, ezoterik yolculuğa çıkanlara da rehber olabilecek bilgiler sunmaktadır.