Kutsallığı Hz. Meryem'in burada görünmüş olmasından kaynaklanan Portekiz 'deki Fatima şehrine yapılan hac, bu kitapta değişik söylemlerin karşı karşıya geldiği bir arena olarak inceleniyor..
Hac, sadece kutsal mekanlara yapılan bir seyahat değildir. Şahsi problemlerinin çözümünü Hz. Meryem 'den bekleyen hacılar, Kilise veya Tanrı adına "kutsal"ın kontrolünü ellerinde bulundurduklarını iddia eden din adamları ve hacca kâr edebilecekleri ticari bir mal gibi bakan yerli halk da bu sürecin birer parçasıdır.
Hac,ekonomik mübadeleyi olduğu kadar kurtuluş (felah) ekonomisindeki dini mübadeleyi de harekete geçirir. Kalabalık hacı gruplarının küçük ve sapa yerlere akın etmesi dolayısıyla hac mabetleri, otel, restoran ve dini malzemelerin satışıyla ilgilenen girişimcilerin de ilgisini çeker. Onların düşünceleri ise hacılardan ve din adamlarından farklıdır.
Bu kitapta, bütün bu farklı insan grupları arasındaki sessiz mücadele ortaya çıkarılmaya ve amaçlarına ulaşmada nasıl başarılı (veya başarısız) oldukları araştırılmaya çalışılıyor.
Fatima haccının teorik bakış açısıyla ele alındığı araştırmada, haccın zaman zaman laik yönetimlere karşı veya laik yönetimler tarafından insanları kontrol altına alma amacıyla kullanılan politik bir araç olarak ele alındığı tarihsel ve sosyo-kültürel durumlara da dikkat çekiliyor.