Tarihi ve Kültürel Boyutlarıyla Ordu adıyla hazırladığımız iki ciltlik eserin önsözünde de belirttiğimiz gibi şehir tarihi araştırmaları, farklı disiplinlerde uzmanlaşmış araştırmacıların kolektif çalışmalarıyla mümkündür. Bu tür bir iş birliği neticesinde ilgili şehrin tarihiyle birlikte coğrafi yapısı, tarımı, iktisadi durumu, mimarisi, edebiyatı, sanatı, halk kültürü ve inançları gibi maddi ve manevi unsurları toplu şekilde ortaya konulabilir. Elinizdeki Fatsa ve Yöresi Tarihi adını taşıyan iki ciltlik eser de bu düşünceyle hazırlanmıştır.
Türkiye'nin birçok üniversitesinde görev yapan alanında uzman akademisyenlerin ve bölge üzerine çalışmaları olan araştırmacıların desteğiyle hazırlanan eserde Fatsa'nın ilk çağlardan günümüze kadarki tarihinden başka arkeolojik buluntularıyla sanat ve mimarisine dair de makaleler yer almaktadır. Buna karşılık, hazırlanan bu eser, Fatsa'nın yukarıda belirtilen alanlarını tüm yönleriyle ortaya koyma iddiasından uzak olup Fatsa'ya dair yapılacak çalışmalar için bir giriş niteliği taşımaktadır. Bu tür çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi için Fatsa Tarihi Araştırmaları adıyla bir merkezin kurulması gereklidir.
Çalışmada farklı uzmanlık alanlarına sahip araştırmacılara ait 43 makale yer almaktadır. Makaleler konu başlıklarına göre tasnif edilerek iki ciltte toplanmıştır. Birinci cilt ilk çağlardan günümüze Fatsa tarihine ayrılmışken ikinci cilt ise arkeoloji ve sanat tarihine ait makaleleri ihtiva etmektedir. Eserin ortaya çıkmasında makaleleriyle katkıda bulunan kıymetli araştırmacılara teşekkürlerimizi sunarız. Eserin basımı için her türlü desteği veren Fatsa Belediyesi Başkanı İbrahim Etem Kibar'a ve Fatsa Belediyesi Kültür Müdürü Cevat Erbil'e müteşekkiriz. Ayrıca teşviklerinden dolayı Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan'a teşekkür ederiz.