"Bu, kendisinde hiçbir şüphe olmayan ve Allah'tan korkanlara doğru yolu gösteren bir kitaptır." (Bakara, 2)
İlk sayfalarında konusunu ve muhtevasını anlatan her kitap gibi eşsiz ilahi kitap Kuran-ı Kerim, ikinci sayfasında kendini böyle bir ifade ile takdim ediyor. Yani bu kitap sadece okunan, insanların bilgi ve kültür yönüne katkıda bulunan, geçmiş peygamberleri veya ahireti anlatan bir kitap değil; dünya hayatında insanlara yol gösteren bir kılavuz ve rehber kitaptır. Dünyada, İslâm'a göre ne şekilde yaşayacağımızın çerçevesini çizen bir kitaptır, Kur'an-ı Kerim…
Efendimizin (s.a.) ifadesiyle "Kur'an ya lehimizde ya da aleyhimizde hüccettir." Kur'an ya bizim için şahit ve şefaatçi olacak ya da bizim aleyhimizde delil ve şikâyetçi olacaktır. Okunan, hükümleriyle amel edilen ve uygulanan Kur'an bizim için şefaatçi olacak; yaşanmayan, manaları düşünülmeyen ve ibretle okunmayan Kur'an bizden şikâyetçi olacaktır.
Bu sebeple her Müslüman, Kur'an'ı anlamaya çalışmalıdır. Sünnet-i Seniyye; Kur'an'ın zaruri bir açıklaması, yaşanmak için berrak bir hayat tarzı ve metodudur. Hem tek tek fertler olarak hem de bütün bir toplum hatta bütün bir insanlık olarak bugün her zamandan daha çok Kur'an'ın eskimez mesajına ihtiyaç duymaktayız. Çölün ortasında susuz kalan yolcu gibi Kur'an'ın hayat bahşeden suyuna son derece muhtacız bugün…