Flüt, eski çağlardan beri hemen her toplumda olan ve sıklıkla kullanılan çalgılardan biridir. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda dünyanın en eski çalgılarından birisi olduğu bilinmektedir. Çok geniş bir coğrafyada, farklı çeşitleri, farklı müzik türlerine özgü çalma biçimleriyle; Avrupa, Çin, Asur, Sümer, Mısır, Mezopotamya ve Hint uygarlığı gibi farklı müzik kültüründe önemli bir yere sahip olan flütün, 1800'lü yıllardan başlayarak günümüze ulaşana kadar yapım malzemesinden, teknik imkanlarına kadar pek çok değişim ve gelişim yaşadığı bilinmektedir. Günümüzde de bu gelişim ihtiyaca göre farklı çözümler sunmak için hem teknik olanaklar bakımından hem de flüt eğitimi alanında devam etmektedir.
Zaman içinde her döneme göre çeşitli form ve çalma stilleriyle karşımıza çıkan flüt, kıvrak ve gösterişli melodileri kolay seslendiren yapısı, ses sınırı, farklı tınılara sahip ses özelliği ve çalan kişinin ruh durumunu doğrudan karşıya aktaran ruhani bir araç olması sebebiyle gerek sanatsal gerekse pedagojik açıdan çeşitli araştırmalara konu olmaktadır. Türkiye'de mesleki eğitim alanında güzel sanatlar liseleri, konservatuvarlar, güzel sanatlar fakülteleri müzik bölümleri ve eğitim fakültelerinin müzik öğretmenliği anabilim dallarında verilen flüt eğitimi, aynı zamanda özengen müzik eğitimi alanında da geniş bir kitleye ulaşmaktadır.
Sadece ülkemizde değil tüm dünyada böylesine geniş bir kitleye ve eğitim alanına sahip olan flüt üzerine farklı ve çeşitli araştırmaların yapılıyor olması da son derece olağandır. Bu nedenle kitabımızda flüt ve flüt eğitimini farklı açılardan ele alan her çalışmaya yer verilmiştir.
Bu kitapta, ülkemiz flüt sanatı ve flüt eğitimine farklı açılardan katkı sağlayan birbirinden değerli öğretim elemanları ve araştırmacıların çalışmaları 10 bölüm halinde Türkçe ve İngilizce olarak yer almaktadır. Kitabın konu ve içerik çeşitliliği ile sadece bu alanda araştırma yapan bilim insanlarına değil, flüt ve flüt eğitimine ilgi duyan tüm okurlara da hitap etmesini amaçlamaktayız.