Tüketici davranışları dinamik ve değişkendir. Farklı disiplinlerden farklı bakış açılarıyla beslenerek incelemek gerekir. Çünkü uygun pazarlama stratejilerinin geliştirilebilmesi için tüketici davranışlarını anlamak hayati önem taşımaktadır. Her geçen gün daha fazla online olduğumuz yeni bir dijital dünya içindeyiz. Bu yeni dijital dünya pazarlama alanında büyük değişimleri de beraberinde getiriyor. Bu bağlamda tüketici davranışlarının anlamlandırılabilmesi için satın alma kararlarının nasıl verildiği, bu süreçte etkili olan unsurların belirlenmesi çok önemli.
Mevcut kitap bu dijital dünya içinde tüketici davranışlarını anlamaya çalışmıştır. Bunu yaparken FOMO kavramı üzerinden yola çıkılmış ve FOMO'nun online satın alma davranışları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda temellendirilen çalışmada birincil teoriler olarak FOMO ile tüketici davranışları alanından en çok kullanılan teorilerden biri olan gerekçeli eylem teorileri kullanılmıştır. İkincil teoriler olarak kıtlık ve akış teorilerinden faydalanılmıştır.
Çalışmada kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla oluşturulan online anket formu Instagram, Facebook, Twitter, Whatsapp, Linkedin gibi çok çeşitli sosyal medya kanalları üzerinden paylaşılmış ve kullanıcılardan da anketi paylaşmaları istenmiştir. Böylelikle kartopu etkisi yaratılarak sosyal medyayı kullanan ve online alışveriş yapan tüketicilere ulaşılmıştır. Analizler 481 katılımcıdan oluşan veri seti üzeri gerçekleştirilmiştir.
Çalışma sonucunda önemli bulgulara ulaşılmıştır: FOMO güdümlü hareket eden tüketicilerin reklamlara karşı daha duyarlı oldukları ve reklamların satın kararlarında etkili olduğu belirlenmiştir. Zira FOMO uzun yıllardır satışları artırmak için reklamlarda başarıyla kullanılmaktadır. Tüketicilerin satın alma karar süreçleri ve bu süreçleri etkileyen unsurların arasında FOMO çekiliğinin de önemli bir faktör olmaktadır.