Çoğu zaman çocuğu oyalamak için ya da uyku öncesi seremoninin bir parçası olarak anlatılan peri masalları sadece bir eğlence aracı mıdır, yoksa çocuk için daha derin bir anlam ifade ediyor olabilir mi? Yetişkinler tarafından pek fark edilemese de, bazen annesi, bazen babası, bazen de kardeşleri ile ilgili hissettiği olumsuz duygular, çocuğun hayatını zaman zaman çekilmez bir hâle getirir. Çocuk bu duyguları ne tam olarak anlayabilir ne de anlatabilir. "Bazen oynadığı oyundaki bir karakterin naif bir cümlesinde, bazen kabataslak çizdiği bir resim karesinde bu duygulara dair izler görülebilir." Peri masalları çocuğa bu zor günlerin geçeceğini, tıpkı az önce dinlediği masaldaki Pamuk Prenses gibi, Kırmızı Başlıklı Kız gibi, çok kısa bir süre sonra mutlu sona kavuşacağını anlatır; geleceğe dair umut verir.
Freud Bana Masal Anlatsa peri masallarının psikanalitik dinamikleri üzerinden yola çıkarak, masallarda karşılaşılan şiddet içerikli unsurlar çocuğa okunmalı mıdır, çocuğun sürekli olarak aynı masalı dinlemek istemesinin özel bir anlamı var mıdır, hangi yaş grubundaki çocuğa hangi masallar okunmalıdır gibi soruları incelemektedir. Diğer taraftan, edebiyat kuramında Rus biçimcileri olarak adlandırılan grup ile bağlantılı öncü yazar Vladimir Propp'un peri masallarının formel özellikleri konusunda geliştirdiği görüşleri de dikkate alınarak, peri masallarının ödipal ve pre-ödipal konulara yönelimleri ve bu anlamda sınıflandırılabilir olup olmadıkları da değerlendirilmektedir.
Peri masallarının, çocuklarına etkilerini merak eden ebeveynlere, masal türüyle ilgilenen edebiyatçılara ve çocuk gelişimi ile ilgilenen uzmanlara hitap eden bu yenilikçi çalışmanın, literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.