Bundan yüzyıl önce eğitimde tiyatronun kullanılması için çok önemli çalışmalar yapan ve görmezlikten gelinen Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu'nu anlatacağız."Öz tiyatro", " Halkevi Tiyatrosu"nu, okullarda nasıl bir tiyatroyu hayata geçirdi.Halkın eğitiminde tiyatronun hangi biçimlerinden yararlandı ve bunlardan günümüze neler kaldı, bu ve bunun gibi sorulara cevap vereceğiz.
A.Boal " Ezilenlerin Tyatrosu" çalışmasında,kuramlaştırmaya çalıştığı ve adına " Ezilenlerin Poetikası" dediği, uygulama ve teorik açılımı yapmıştır.Bir pedagog olan Paulo Freeire ile ezilenlerin eğitiminde önemli çalışmalar yapan, biri tiyatrocu, diğeri pedagog olan bu iki uygulamacı Marksist dünya görüşleri doğrultusunda eğitim ve tiyatroyu yeniden tanımlamışlardır. Boal'in kuramını ve uygulamalarını açıklamaya çalışacağız.
Huzinga'nın "Oynayan İnsan"da dediği gibi insanlık, kültürünü oyunlarla kurdu; bugünün dünyasını, değerlerini, sosyolojisini, ahlakını yarattı.
Biz de Metin And hocamız gibi diyoruz ki:"Her yeni oyun insanı özgürleştirir,geliştirir,geleceğe götürür..." ve ekliyoruz: "Bir arada yaşama bilinciyle sınırsız,sınıfsız, sömürüsüz bir dünya kurmak için; çocukların, kadınların, ötekilerin yani bütün ötekilerin özgürce yaşayabileceği bir dünya için, geleceğin provası için daha çok oyun-tiyatro, daha çok forum tiyatro..."