Yaşlılık ve yaşlılarla ilgili her konuda bilgimizi artırmak, ihtiyaçları ve sorunları belirleyerek bunlara çözüm yollarını geliştirmek toplumsal bir zorunluluk hâline gelmiştir. Zira yaşlılık ve özellikle yaşlı sağlığı ile ilgilenen her meslek mensubunun fiziksel, ruhsal ve sosyal tüm açıları ile yaşlı bireylerin özellikleri konusunda bilgilerini derinleştirmesi gerekmektedir. Yaşlı ile ilgili konuların öğrenilmesi ve öğretilmesi, hiçbir zaman bugünkü kadar önemli olmamıştır. Bu kitapta; yaşla birlikte organ ve sistemlerde görülen anatomik ve fizyolojik değişiklikler, konunun uzmanları tarafından özellikle öğrenciler ve genç meslek mensuplarının bilgi ihtiyaçlarına yönelik olarak sunulmuş, klinik karşılıkları içeren bölümle de uygulamadaki örnekler tanımlanmıştır.
İnsan hayatının önemli bir bölümü olan yaşlılık dönemini "gelişimsel anatomi" başlığı altında inceleyen ve bu özelliği ile Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip olan bu eserde, vücudumuzun bütün sistemleri embriyolojik, histolojik, fizyolojik ve anatomik açıdan ele alınmıştır. Ayrıca yaşlanmanın genetik temelleri, fizyopatolojik olaylar ve biyokimyasal değişiklikler gibi yaşlılık döneminde incelenmesi gerekli olan konular da kitabın içeriğinde yer almaktadır. Bunun yanında güncel konulardan olan yaşlılık döneminde sosyal medya kullanımı ve uygunsuz ilaç kullanımı da incelenmeye çalışılmıştır. Geriatri ve gerontoloji alanında yaşlılara hizmet veren meslek grubu çalışanlarınında temel bilgi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanmıştır.
On altı farklı üniversite ve beş farklı sağlık kuruluşundan toplam 50 değerli bilim insanının katkı verdiği bu eserimizde yaşlılık dönemi tüm yönleri ile incelenmiş ve metinler güncel literatüre göre hazırlanmıştır. Eser, bu yönü ile yaşlılık dönemini modern ve güncel bakış açısı ile irdelemeyi amaçlayan tüm sağlık çalışanlarına ve öğrencilerine hitap etmektedir. Eserimizin, bu konu ile ilgili çalışan ve akademiye emek veren herkesin kitaplığında olmasını isteyeceği bir eser olmasını ümit ediyoruz.