Ekonomik sistemin temel taşlarını oluşturan işletmeler, teknolojik gelişmeler sonucunda giderek daha karmaşık organizasyonlar haline gelmişlerdir. Küreselleşen dünyada, işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri ve sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmeleri ancak profesyonel bir yönetim ve modern işletmecilik anlayışı ile mümkündür. Bu amaçla hazırlanan bu kitapta, temel işletmecilik bilgilerine detaylı şekilde yer verilmiştir.
Kitap on bölümden oluşmaktadır. İlk dört bölümde; işletme ve ilgili kavramlar , işletmecilik ilkeleri ve fonksiyonları, iş fikri geliştirme süreci, yatırım, fizibilite çalışmaları, işletme ve çevre ilişkileri, talep tahminleme, işletme türleri, işletmenin kuruluş yeri, büyüklüğü ve kapasitesi, maliyet ve finansman kavramları, işyeri düzeni ve üretim planlaması, işletme kurulum işlemleri ve işyeri açılışı konularını içermektedir. Diğer bölümlerde ise, yönetim, insan kaynakları, üretim, pazarlama ve finansman gibi işletmenin temel fonksiyonları ile yardımcı-destekleyici fonksiyonları (halkla ilişkiler, Ar-Ge, Muhasebe) ayrı bölümler halinde incelenmiştir.