Dünyadaki nüfus artışına paralel olarak insanların yaşamı için elzem olan gıdaya talep gittikçe artmaktadır. Diğer yandan son yıllarda dünyamızda yaşanan; iklim değişiklikleri, çevre kirliliği, gıda israfı, salgınlar, tedarikçi ülkeler ile diğer ülkeler arasındaki politik anlaşmazlıklar gibi sorunlar, gıda endüstrisinin bu talebe yanıt vermesini olumsuz etkilemektedir. Bu arz-talep dengesinin korunması adına gıda endüstrisinde geleneksel yöntemlerin yanı sıra yenilikçi adımların atılması zorunlu hâle gelmiştir. Bu sebeple gıda sanayii; güvenli, tüketici odaklı, çevreci ve sürdürülebilir gıda üretimi ve etkin üretim, muhafaza ve transfer teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanmış durumdadır. Bu kapsamda, alternatif gıda kaynakları, mevcut kaynakların iyileştirilmesi, fonksiyonel gıda uygulamaları, güvenli ve izlenebilir gıda üretimi, nanoteknoloji uygulamaları, sürdürülebilir ambalajlar, yeni işleme ve muhafaza teknikleri ve atık yönetimi gibi hususlarda kapsamlı çalışmalar yapılmakta ve endüstriye entegre edilmeye çalışılmaktadır. Bu kitapta hem ilgili alanda öğrenim gören öğrencilere hem de sektördeki paydaşlara faydalı olmasını umduğumuz, alanında uzman akademisyenlerce derlenmiş akademik ve endüstriyel çalışmalar yer almaktadır.