İngiliz sömürge imparatorluğunun en güçlü olduğu dönemde ona karşı en şiddetli mücadeleyi veren kişilerden biridir, Halil Halid Bey. Londra'da, Mısır'da, İstanbul'da farklı dillerde yayınladığı risaleler, kitaplar ve makalelerle Türk düşmanı Avrupa devletlerine karşı azimle ve sebatla ama daha önemlisi ilmi ve tarihi referanslarla cevaplar verir. Had bildirir tarzdaki duruşuyla Ermeni Meselesi, Balkanlar, Arap coğrafyası hakkında İngiliz siyasetçilerinin güttüğü emellere karşı Batı'nın çirkin planlarını yüzlerine vurur. Kalemi keskindir, başta Lord Salisbury olmak üzere İngiliz sömürge siyasetçilerine mektuplar yazar.
Halil Halid Bey'in Türk Düşmanlığı diye tanımladığı korku, 19. yüzyılın en önemli meselelerinden biridir. Haçlı Seferleri, Mısır'ın işgali, Tunus'ta Fransız sömürgeciliği konularında yazdıklarını okuyunca aradan geçen 100 yıla rağmen sanki günümüzdeki mücadelenin seyrini yaşar gibiyizdir. Yazarın tanık olduğu Türk Korkusu, bugün de değişmeden güncelliğini korumakta ve Batı siyasetinin temel meselelerinden biri olmaya devam etmektedir.
Bu kitapta Halil Halid Bey'in farklı zamanlarda yayınlanan kitapları, risaleleri ve Bir Türk'ün Ruznamesi başlığıyla yayınladığı hatıraları bir araya getirildi. Unutulmuş bir Osmanlı aydınını hatırlamak ve sonuna gelinmemiş bir mücadelenin başlangıcını usta bir kalemden okuyabilmek umuduyla.