Bu kitap, kamu bilincinin hangi yapılar ve mekanizmalar tarafından kontrol edildiğini açıklamaktadır. Bir fikir ya da ürün için halkın iyi niyetini kazanmak isteyen aktörlerin bu bilinci nasıl manipüle ettiğini göstermektedir. Kitap aynı zamanda demokratik toplumda bu yeni propagandaya uygun bir yer bulmaya ve halen oluşum aşamasında olan bir etik kodun formüle edilmesi için öneriler sunmaya çalışmaktadır.
"Kitlelerin davranış ve tutumlarının kasıtlı ve amaçlı olarak manipüle edilmesi demokratik toplumların vazgeçilmez bir bileşenidir. Gizli çalışan örgütler toplum süreçlerini yönlendirir. Ülkemizdeki gerçek hükümetler bunlardır. Adlarını hiç duymadığımız insanlar tarafından yönetiliyoruz."
Bernays, kitabının ilk bölümünde acımasız bir açık sözlülükle demokrasideki gerçek güç ilişkilerini anlatır. Çoğunluk toplumunun nasıl işleyeceğini belirleyenler politikacılar değil propagandacılardır. Belirleyici olan gerçeklik ve doğruluk değil, demokrasinin asıl egemeni olan halkın, vatandaşların görüşüdür. İlk önemli farkındalık, egemenin önemli olduğunu düşündüğü şeyi kabul etmek zorunda olmadığınızdır. Onu manipüle edebilir, ne düşünmesini istiyorsanız onu düşünmeye ikna edebilirsiniz. İkinci önemli kavrayış: bu çağrı akla değil duygulara yöneliktir. Dünyayı değiştiren duygulardır.