Hazret-i Süleyman'ın Meselleri, Ahd-i Atik (Tevrat) ve Ahd-i Cedid (İncil) içinde yer alan müstakil bir bölümdür. Kitabın içinde yer alan mesellerin deyişlerin, Hz. Süleyman tarafından söylenildiğine inanılmaktadır. Hazret-i Süleyman'ın Meselleri'ne tarih boyunca o kadar değer verilmiştir ki meseller neredeyse yazıya ilk aktarılan metinlerden biri olmuştur. Eserin M.Ö. II. yüzyılda yazılı halde olduğu kaynaklar tarafından söylenilmektedir.
Hazret-i Süleyman'ın Meselleri, 17. yüzyıla ait bir yazma nüshadan hareket ederek hazırlandı. Daha önce Türkiye Türkçesinde akademik anlamda bir çalışmaya konu edilmemiş olan eserin ilk bölümünde, Hazret-i Süleyman'ın Meselleri hakkında tarihi bilgiler, eserin muhtevası, mesellerde yer alan kişiler hakkında bilgi, mesellerin başvuru kaynağı olarak yeri, dil ve üslup özellikleri gibi birçok konuya temas edilmeye çalışılmıştır. Eserin ikinci bölümünde ise Osmanlı Türkçesini geliştirmek isteyenler düşünüldüğü için, nüshanın tıpkıbasımı, transkripsiyonlu metni ve günümüz Türkçesine aktarımı karşılıklı sayfalar halinde verilmiştir.
Bilgeliği ve terbiyeyi öğütleyen bu meseller, günümüz dünyasını kan gölüne çevirenlere kendi kaynaklarından sesleniyor... Adam öldürmek için bahaneler üretmenin, zevk uğruna kişileri tuzağa düşürmenin, haksız yere mal ele geçirmenin, tek bir kese (kapitalizm) peşinde olmanın, bilgiden nefret etmenin, Allah korkusunu reddetmenin insana ve insanlığa ne kötülükler getireceğini hikmetle dile getiriyor. Ve böyle yapanların tuttukları yolun meyvesini yiyeceklerini, bu yolu tutanların kendi düzenbazlıklarında boğulacaklarını peygamber diliyle söylüyor.