Kaynaklarda, Hekimbaşı Güfte Mecmuası'nın on sekizinci yüzyılın en geniş repertuvarına sahip dindışı eserleri ihtiva eden bir mecmuası olduğu belirtilmiştir.
Bu Mecmua'yı derleyen Hekimbaşı Abdülaziz Efendi 1735-1783 tarihleri arasında yaşamış, kısa ömründe yaptığı ilmî çalışmaların yanında musiki ve edebiyatla da ilgilenmiş ve bu alanda da eserler vermiştir. Abdülaziz Efendi'nin musiki ile ilgili eğitimini nereden aldığı bilinmemekle beraber, günümüz repertuvarına gelen altı eserinden başka, Mecmua'da da bir güftesi kendisine ait olan iki bestesinin yer alması ve döneminin en geniş repertuvarını içeren bir Mecmua derlemesinden bu konuya vâkıf bir musikişinas olduğu anlaşılmaktadır. Mecmua'da Kâr, Beste, Semâîyat ve Şarkıyyât başlığı altında verilen güftelerin toplam sayısı 2738 olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada Şarkıyyât bölümünde bulunan kırk farklı makamdaki dört yüz yirmi altı şarkı ele alınmıştır.
Padişah, sadrazam, şeyhülislam ve kethuda'nın dâhil olduğu, devletin zirvesinden itibaren her kesimden, her meslek grubundan, her dinden kişilerin, bestekâr ve şair olarak yer aldığı bu Mecmua, kültür yelpazemizin genişliğini ve zenginliğini ifade eden en önemli kaynaklardan biridir.