İnsanlık tarihi boyunca ilkel kabile toplulukları ve ilahî dinlerde tüketilmesi yasak olan ve tüketilmesine izin verilen gıdalar olmuştur. Yahudilikte tüketilmesine izin verilenler koşer kavramı ile ifade edilirken, İslâm dininde helâl kavramı ile ifade edilmiştir. Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerde "helâl" ve "tayyib" olanın tüketilmesinin Allah tarafından bildirilmesi, bugün helâl ürün kavramının temelini oluşturmaktadır. Helâl kavramı; dinî, inanç manevi boyutu ifade ederken, tayyib ise kalite, güvenlik, sağlık, temizlik, besleyici ve aslına uygun olma gibi özellikleri içermektedir. Kültürümüzde helâl kavramı, dinî anlamı ile beraber doğruluk, rıza, helâl kazanç gibi anlamlara da gelmektedir. Bu bağlamda helâlin manevi anlamda bir yaşam şekli olduğu ifade edilebilir. Günümüzde helâl kavramı sadece gıdayı değil tüketim malzemeleri, kozmetik, turizm, lojistik vb. gibi pek çok alanı içine almaktadır. Helâl ürün konusunda örnek uygulamaları olan dünyanın ileri gelen ülkelerinden biri Malezya'dır. Malezya'nın çok kültürlü bir toplum yapısına sahip olmasının bu konuda etkili olduğu söylenebilir. Bu araştırma kültürler arası bir ölçek geliştirme çalışmasıdır. Araştırma kapsamında Türkiye ve Malezya örnekleminde "Müslümanlar İçin Helâl Ürün Ölçeği" geliştirilmesi amaçlanmıştır.