Helete (Düzbağ) Kahramanmaraş'ın Doğu sınırında, Göksu ırmağının kıyısında kurulu bir kasabadır. Kasaba halkı asırlardır dağlar arasındaki bu bölgede konargöçer hayatı yaşayan, karakeçi besleyiciliği yapan Türkmen taifesindendir.
Heleteliler sözü güzel söyleme konusunda maharetlidir. Eskiden beri kasabanın acı tatlı olaylarına ağıtlar yakılmış, türküler söylenmiştir. Elinizdeki kitapta otuzun üzerinde Heleteli şairin şiirlerinden örnekler vardır. Şairliğiyle meşhur Heletelilerin pek çok şiiri ya yazıldığı defterlerin kaybolmasıyla veya şairinin hafızasında onunla birlikte gitmiştir.
Bu eser bazıları gerçekten usta işi şiir söyleyen şairimizin şiirlerinin kaybolmaması, destanların sonraki nesillere aktarılması için yapılmış bir derleme kitabıdır. Kitapta daha çok Helete kültürünü, dilini, kelimelerini konu alan, konusu Helete olan şiirler bulunmaktadır. Kendisi Heleteli olup aşk, sevgi, özlem şirleri yazan şairlerimizin şiirlerine de yer verilmiştir. İnce Memet, Allı Zeynep, Güley Kız hikâyeleri ve bu hikâyelerin şiirleri mümkün olduğunca eksiksiz şekilde kitaba alınmıştır. Sevler Mehmet, Topal Ökkeş, Aşık, Çelik, Kurt Hasan Kiraz, Ezgini, Üzgünü, Dertli Ali, Cafar Mehmet, S. Sümen, A.Kuşoğlu, A. Kutlucan, M. Demirdöven, O.Öztaş, Ü. Sümen, Kiraz, Habeşî, Bulduk İbo, İ. Çapartaş, S. Kömesöğütlü gibi usta şairlerimizin şiirlerini okuyucularımızın çok beğeneceğini umuyoruz. Son bölümdeki Heleteli şairlerimizin atışmalarına Ç.Ceritli ozanımız Âşık Ali Ataş da katılıyor.
Kitabın sonunda şiirlerde Heleteli olmayanlar ve yeni nesiller için anlamı bilinmeyecek, Helete ağzında yer alan kelimelerin kısa bir sözlüğü de bulunmaktadır.