Parlamenter sistem tarihî misyonunu tamamlamıştır. Bugün bu sistemle yönetilen ülkelerde de kitaplarda yazılı olduğu gibi değil, görülen sakıncaları üzerine değiştirilerek çeşitli kisvelere bürünmüş şekilleri uygulanmaktadır. Bu yeni şekillerinin de bir aldatmaca olduğunu gören ve hükümet bunalımlarından çok sıkıntı çeken Fransa gibi bazı devletler, zaman içinde Yarı Başkanlık veya Başkanlık sistemlerine geçmişlerdir.
Önerdiğimiz modelde, Fransız siteminin üniter yapısıyla ABD'deki başkanın yetkileri buluşturuluyor. Yani hem üniter yapı korunuyor, hem de tam başkanlık yetkileri kullanılabiliyor. Başkanlık siteminden söz edince mutlaka eyalet modeli uygulanacakmış gibi bir önyargı var. Oysa sistem için eyalet modeli gerekmiyor. Üniter yapı devam ederken de sistem uygulanabilir. Bu konuda geniş tabanlı bir konsensüs gerekiyor.
Anayasa Hukuku hocası olan Prof. Dr. Burhan Kuzu,1977-2002 yılları arasında 26 yıl üniversitede, 2002 Kasım'ından itibaren de milletvekili olarak 40 yıldan beri Başkanlık sistemi üzerine çalışmalar yapmaktadır. Türk milletinin geçilecek olan yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin ne olduğunu öğrenmesi için ömrü sahada, milletin arasında geçen Burhan Kuzu yeni sistemi Her Yönüyle Başkanlık Sistemi kitabında şöyle özetliyor:
1. Kalıcı Siyasi İstikrar
2. Hızlı ve Etkili İcraat
3. Güçlü Yasama Güçlü İcraat
4. Güvenli ve Huzurlu Türkiye
5. Güçlü Meclis Güçlü Temsil
6. Birlik ve Uzlaşma
7. Güçlü Yönetim Güçlü Türkiye