Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan, herkesin az ya da çok bildiği işlemeler motif ve kompozisyon özelliklerinin yanı sıra işleme işinde gösterilen hüner nedeniyle de hayranlık uyandırırlar. Bu bir anlamda işlemecinin maharetinin en üst düzeyden gösterildiği bir sahnedir aslında. Türk işlemeleri ait olduğu bölge, yörenin kültürü ve ait oldukları dönem hakkında bilgi verirler. İşlemeler sanat tarihi ve halk bilimi gibi alanların yanı sıra sahip olduğu estetik dil ve kompozisyon düzenlemeleri, renk-motif ilişkileri nedeniyle de plastik sanatlar alanına bilgi sunarlar. Bu bilgiler sanat tarihçiler, etnologlar, sanatçılar tarafından yayınlanmış pek çok kitapta, makalede ve bildiride yer almıştır.
Yapılan değerli araştırmalar ve yayınlara katkı olarak bu kitapta Zonguldak ve çevresinde zengin bir tekstil tarihi geçmişine yaraşır bir gelişme gösteren işlemeciliğin tarihine ve günümüzdeki gelişimine yer verilmekte ve Yaşam Boyu Öğrenim projesi kapsamında İşleme Atölyesine devam eden kursiyerlerle yapılan çalışma sonuçlarına göre işlemelerin sosyo-psikolojik sonuçlarına değinilmektedir.
Kitap, yazarın kendi deneyimlerinde de yer bulan el sanatlarının aklın işletilmesinde faydacı bir araç ve aynı zamanda terapi olduğu düşüncesinin, işlemeler üzerinden aktarıldığı böylece de işlemeler konusunda farklı bakış açısının okurla tanıştırıldığı bir özellik taşımaktadır. Bilgi ve becerinin el sanatlarıyla yaşatılmasının kentsel yaşam biçimlerinde önem kazandığına yer verilen kitapta işleme faaliyetinin Zonguldak'ta kurulacak bir Araştırma Enstitüsü bünyesinde devam ettirilmesiyle kentin bölgede bir ilgi merkezine dönüşebileceği öne sürülmektedir.
Yazar "Her Yönüyle Zonguldak İşlemeleri ve Replikalar" adını verdiği bu kitapla ilk gençlik yıllarını geçirdiği ve halen ailesinin yaşamakta olduğu kentin kültürüne bir katkı vermeyi ve kent ile ilgili projelere farklı bir bakış kazandırmayı ümit etmektedir.
Yüksel Şahin