Propagandanın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Nitekim, insanlık var olduğundan beri belli bir konu ve düşünce üzerine birbirleriyle karşılıklı etkileşim içinde olmuştur. Bu süreçte, insanlar inandığı değerleri ve fikirleri başkalarına aktarmayı ve başkalarının da kendisini gibi düşünmesini istemiştir. Propaganda, tarih içerisinde her dönemde yönetimlerin iktidara gelmelerinde ve iktidarlarını korumalarında önemli bir işlev görmüştür.
Buna karşın, yönetim erkinde bulunanlar, 20. yüzyılda kitle iletişim araçlarında yaşanan gelişmeler ile birlikte propaganda disiplininden önceden hiç olmadığı kadar etkin ve yoğun bir şekilde yararlanmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda, gazete, dergi, afiş; 2. Dünya Savaşı'nda radyo ve sinema; Soğuk Savaş Dönemi'nde de televizyon egemen güçlerin kendi ideolojik söylemlerini kitlelere kabul ettirmede propaganda amaçlı kullanılmıştır.
Propaganda, insanların duygularını, düşüncelerini, hareket ve tutumlarını belli bir konu üzerinde şekillendirmeye çalışır. Halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım gibi iletişim alanındaki pek çok disiplinin temeli de propaganda ile şekillenmiştir. Bu açıdan iletişim bilimleri alanında çalışmada bulunan araştırmacıların propaganda kavramına doğru ve kapsamlı bir şekilde vakıf olmaları gerekmektedir. Propaganda disiplini ile ilgili olarak alanda sınırlı sayıda kaynağın bulunduğu görülmektedir.
Bu kaynaklar içerisinde de iletişim ve propaganda kavramını doğrudan ele alan, propagandanın tarihsel süreç içerisindeki değişimini kapsamlı bir şekilde inceleyen propaganda alanında temel bir kitap bulunmamaktadır. Okuyucunun propagandaya dair kapsamlı ve akıcı bir eserle buluşması amacıyla kaleme alınan bu kitap, alan yazınında karşılaşacağı yapıcı eleştirilerle daha iyiye ulaşacaktır.