'Ana-baba olmak zor zanaat' denir. Aslında zor olan bu değil. Çocuğun olur, ana-baba olursun. Zor olan, ana-babalık yapmaktır.Zanaat deniyorsa da, bu, sözün gelişi. Çocuk yetiştirmek zanaat olmaktan, sanat olmaktan ötedir, bilim işidir. Ana-baba olma isteği doğuştan gelebilir, ama çocuk yetiştirmek, ana-babalık yapmak öğrenilir. Çocuğun eğitimi nasıl doğmadan (dölyatağına düşünce) başlıyorsa, ana-babalık da ana-baba olmadan öğrenilmeye başlanmalıdır.
Bir süreçtir bu. Öğrenme sürer, hep, her zaman. Ana-baba eğitimcidir, hem de ilk eğitimci. Ama eğitimci olması gereken ana-babanın kendisi eğitilmemişse çocuğunu nasıl eğitecek?
Bu kitabın yazarı 1979'dan (Dünya Çocuk Yılı) bu yana anababalara çocuk eğitimi üzerine konuşmalar yapmıştır. Ana-babalar bilgiye aç, toplantılara koşa koşa gelirler; neler öğrenmek isterler, neler sorarlar, bilseniz... İşte bu kitap, ana-baba adaylarına ve ana-babalara, çocuklarıyla sağlıklı, empatik iletişim kurmalarına yardımcı olacağı umularak yazılmıştır. Kitaptaki başlıca konular şunlardır: Ana-baba tutumları, iletişim, saygı ve sevgi, empati ve empatik dinleme, disiplin, ceza ve ödül, dayak...