6306 sayılı kanunun Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında ki kanunun yürürlüğe girmesi ile inşaat sektöründe hatırı sayılır hareketlenme yaşanmış, ardından gelen ekonomik krizler ile de bir çok proje yarıda kalmış yada hiç başlayamamıştır. Söz konusu ihtilafların çözümünde alacakları ve borçları belirleyen, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri yada kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin özenle hazırlanması gerekliliği aşikardır.
Uygulamada sıkça karşılaşılan arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesi kanunda açıkça düzenlenmemiştir. Bu sözleşmeler ile ilgili ihtilafların çözümünde, Türk Borçlar Kanunu'nun genel hükümleri, eser sözleşmesi ve taşınmaz satım vaadi sözleşmesi hükümlerinden yola çıkılarak oluşturulmuş emsal Yargıtay Kararları ve bunların değişim süreci çalışmada detaylı olarak incelenmiştir. Eser hazırlanırken teorik tartışmalar ve karışıklığa sebep olacak ayrıntılardan kaçınılmış bunun yanı sıra Yargıtay'ın ilgili dairelerinin güncel içtihatlarına yer verilmeye çalışılarak teori ve uygulama arasındaki farklar ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır.
İnşaat hukuku alanında yapılabilecek iyi bir sözleşme ileride çıkabilecek tüm ihtilafları öngörerek hazırlanmış sözleşmedir. Bu eserde, bu nitelikte sözleşmeye ait tüm detayları barındıracak şekilde düzenlenmiş; eser kavramı, sözleşmenin kurulması, tarafların borçları ve hakları, sözleşmenin sona ermesi gibi kavramsal konuların dışında, Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinden Kaynaklanan Tapu İptal ve Tescil Davaları, Yükleniciden Alacağı Bulunan Üçüncü Kişilerin Arsa Sahibi Aleyhine Tapu İptal ve Tescil Davaları, Fazla ve Kaliteli İşler Bedeli, Yüklenicinin Talep Hakkının Sınırı, Sorumsuzluk Anlaşması, Yapsatçılık Durumu ve Temlik Şekli, Sözleşmenin Tasfiyesi, Kusur Nedeniyle Fesih Müspet Zarar Kapsamı Kar Kaybı, Kesin Hesap Ve Dava Dışı Yükleniciye İhbar, Sözleşmenin Devredilmesi gibi pek çok detay irdelenmiştir.