Türkiye'de insan fizyolojisi alanında kaynak kitap ihtiyacı, büyük ölçüde yabancı dillerdeki eserlerin Türkçeye çevrilmesiyle karşılanmaktadır. Bu çalışmaları oldukça değerli görmekle birlikte kendi dilimizde, orijinal görselleriyle her yönden özgün bir kitabın yazılması şüphesiz daha büyük kıymet arz etmektedir. Farklı üniversitelerde görev yapan 72 öğretim üyesinin bir araya gelip bilgi ve birikimlerini bu çalışma için ortaya koymaları, Türk fizyoloji ailesinin gücünü, birlikteliğini ve vizyonunu göstermesi açısından önemlidir. Bu durum, kitaba ayrı bir değer katmıştır. Gelinen noktada "İnsan Fizyolojisi"
kitabı pek çok yönüyle fizyoloji alanında Türkiye'de bir ilktir.
"İnsan Fizyolojisi" kitabı, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri öğrencilerinin ihtiyaç duyabileceği güncel bilgileri içeren, 15 ünite ve 69 bölümden oluşmaktadır. Kitap temel olarak tıp fakültesi öğrencileri düşünülerek hazırlansa da lisansüstü öğrenim görenlerin, uzmanların ve özet bilgi arayan öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmiştir. Bölümler, kendi alanlarında uzman ve fizyoloji alanında uzun yıllara dayanan eğitim-öğretim tecrübesine sahip tıp fakültesi öğretim üyeleri tarafından yazıldı. Her bir ünitenin editörlüğü deneyimli uzmanlarca yapıldı. Editörler Kurulu, tıp fakültesi öğrencilerinin bilmesi gereken önemli öğrenme hedeflerini/konularını seçerek kitabı önce ünite başlıklarına, sonra da ünitede yer alması gereken bölümlere ayırdı.
Bölüm yazarları belirlenen konuları güncel, öz ve anlaşılır bir biçimde kaleme aldılar. Bölümlerin sonunda, konuların özetlendiği bilgilerin bulunması öğrendiklerini pekiştirmek isteyen öğrenciler için kolaylık sunmaktadır. Yerine oturmamış, araştırma düzeyinde olan ve değişmesi muhtemel bilgilere kitapta yer vermekten kaçınılmıştır.
Bu kitabın bir başka özelliği de fizyoloji konularını klinik ile ilişkilendirmesidir. Bu bağlamda, bölümlerin/konuların sonunda "Klinik Fizyoloji" adı altında bir başlık yer almaktadır. Klinik Fizyoloji başlığı altında o bölümde anlatılan fizyolojinin temel kavram ve konularının klinikteki karşılığı durumundaki sendrom ve/veya hastalıkların patofizyolojisine yer verilmektedir. Böylece öğrencinin edindiği teorik fizyoloji bilgilerinin klinikteki anlam ve önemini karşılaştırmalı olarak kavramasına imkân sağlanmaktadır. Her bir ünite, taşıdığı anlam ve amaca uygun olarak ayrı bir renk ile renklendirilmiştir. Ünitedeki tablolar, grafikler, diyagram, akış şeması ve klinik fizyoloji kısımları ünitenin rengi ile eşgüdümlü bir düzen içerisinde sunulmaktadır. Görseller, bu kitaba özgü tutarlı bir tarz ve bakış açısı ile konunun öğrenilmesini kolaylaştırıcı şekilde çizilmiştir. Bölümlerde yer alan görsellerin biri hariç tamamı özgün olup bu kitap için çizilmiştir. İstisnaî bir şekil, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın izni alınarak bu kitapta kullanılmıştır. Kendisine bu nezaketi ve hassasiyeti için ayrıca teşekkür ediyorum.
Bölümlerin yazımında TDK sözlüğünde yer alan kelimeler tercih edilmiş, güncel bir dil kullanılmıştır. Yabancı dillerden Türkçeye geçen ve TDK sözlüğünde birden fazla karşılığı olan kelimeler ile dilimizde karşılığı bulunmayan kelimelerde Editörler Kurulu kararı ile üslup birliği sağlanmaya çalışılmıştır.
Bu kitabın satışından elde edilecek her bir kuruş, "Fizyoloji" alanında lisansüstü eğitim-öğrenim gören öğrencilere burs olarak verilecektir.
Dolayısıyla gayri yasal yollarla (korsan) çoğaltılıp satılan kitaba ödenen ücret öğrenimini sürdürebilmek için burs bekleyen öğrencilerimizin geleceğine darbe vuracaktır.