Ülkemizde ve dünyada insan kaynakları yönetiminin artan önemine rağmen; insan kaynakları yönetici ve uzmanları işlevin katkılarını, tepe yönetime göstermede ve kanıtlamada zorlanmaktadırlar. Günümüzde, insan kaynakları departmanının büyük bir gider merkezi olduğu görüşü üst yönetimlerde hakimdir. Bu ise, insan kaynakları departmanının, çalışanlara yapılan yatırımlarının parasal getirisini göstermede zorluk çekmesinden kaynaklanmaktadır. İnsan kaynakları departmanı, işletmeye olan katkısını gösterebildiği takdirde, hat yöneticileri ve tepe yönetim tarafından işletme ortağı olarak Kabul edilebilmesi mümkün olacaktır.
Bu kitapta amaç, insan kaynakları yönetiminin ölçüm ve değerlendirilmesine ilişkin yaklaşımları ortaya koymak ve insan kaynakları işlevlerinin ölçümüne yer vermektir.
Özellikle akademik alanda son yirmi yıldır tartışılan ve giderek artan ölçüde ispatlanmaya çalışılan insan kaynakları faaliyetlerinin etkililiği ve sürdürülebilir stratejik başarı konusu farklı açılardan bu kitap içinde ele alınmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda öncelikle inan kaynakları yönetiminin gelişim süreci irdelenmiş ve daha sonraki bölümlerde insan kaynakları işlevinin değerlendirilmesi yöntemleri/yaklaşımları stratejik açıdan ele alınmıştır.
Bu kitap özellikle insan kaynakları alanında çalışan ve çalışma isteğinde olan insan kaynakları profesyonellerine ve işletmelerinin insan kaynakları anlayışında dönüşüm yapma isteğinde olan tüm yöneticilere yöneliktir.