Çocuğunuzun gelişimi için hazırlanan "IQ, Dikkat ve Yetenek Geliştiren Kitaplar Serisi 5 Yaş Seti", TÜZDER Eğitim Metodu (TEM) yöntemine göre hazırlanmıştır.
TEM'de esas olan anlayış, çocukların küçük adımlarla yürüdüğüdür. Bu metotla hazırlanan kitaplarda, çocuğunuzun becerilerinin en üst noktaya taşınması hedeflenir.
Kitaplardaki kelimeler ifade ve hayal gücünü geliştirdiği gibi, görsellerin adetleri ve şekilleri ile de görsel hafızayı artırmaya yönelik bir sistem geliştirilmiştir.
TÜZDER tarafından hazırlanan "IQ, Dikkat ve Yetenek Geliştiren Kitaplar Serisi"; uluslararası standartlarda, çoklu dil seçeneğiyle hazırlanmıştır.
21. yüzyıl becerilerini geliştirici nitelikte etkinliklerden oluşan kitaplar, PISA ve TIMSS gibi uluslararası değerlendirme ölçeklerine uygun şekilde hazırlanmıştır.
Uluslararası Eğitimde Inovasyon Merkezi (ICIE) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Eğitim Fakültesi tarafından onaylanmış olan seri, 5 yaş seviyesinde, 3 farklı gelişim kademesi düşünülerek tasarlanmıştır.
"IQ, Dikkat ve Yetenek Geliştiren Kitaplar Serisi" 5 Yaş Seti, 3 Level halinde toplam 9 kitap olarak hazırlanmıştır:
1. Level: (IQ, Yetenek, Görsel Motor): Dot, Paint, Draw
2. Level: (IQ, Dikkat, Problem Çözme): Cube, Find, Solve
3. Level: (IQ, Mantık, Muhakeme, Strateji): Think, Cordinate, Algorithm
TEM uygulamasında yüksek kazanımın elde edilmesi için uygulamaların bu 6 kitapla eş zamanlı yapılmasını tavsiye ediyoruz.
DOT kitabımızda çocuğunuzun noktayı ayırt etmesi, konsantrasyonu, faaliyetteki göreve odaklanması, dikkatini sürdürebilmesi, iki noktayı düz ve yuvarlak çizgilerle birbirine bağlaması ve bir bütüne ulaşmasını sağlayacak etkinlikler hazırlanmıştır.
Bu etkinlikler; el- göz koordinasyonu, görsel mekânsal algı, çizim ve kopya etme, görsel- motor yetenek, görme keskinliği, görsel bütünlük, modelden şekil kopyalama(modelleme), görsel dikkat, odaklanma, görevi tamamlama becerilerini de geliştirmiş olacaktır.
PAINT etkinlikleri çocuğunuzun görsel algı, şekil- zemin ilişkisi, görsel bütünlük algısı, görsel- motor koordinasyon, modelden çalışma, kısa süreli görsel hafıza, konsantrasyon, yeni bir görevi öğrenme, kodlama, renklerle çalışma, renklerin aktif kullanımı, eşleştirme, dikkat ve konsantrasyon yeteneklerini geliştirir.
PAINT etkinlikleri; çizim, kopyalama, dikkat, bellek, mantıksal akıl yürütme, görsel ve mekânsal keskinlik, şekil zemin ilişkisi, örüntü ile bütünlük oluşturma, problem çözme gibi üst düzey bilişsel becerileri geliştirmek üzere planlandı. Soru şekilleri ve zorluk seviyeleri bu kazanımlar gözetilerek hazırlandı.
Çocuğunuz, bu uygulamaları yaptıkça renk bilgisi, boyama kabiliyeti, boyama ve dikkat becerisiyle birlikte, motor becerisini destekleyen çizgi ve boyama çalışmaları, el göz koordinasyonu gelişimi hızlanacak, bu yöndeki eksiklerini tamamlayacaktır. Böylece, çocuğunuzun hayatı boyunca ihtiyaç duyacağı temel becerileri gelişerek en üst seviyelere taşınmış olacaktır.
DRAW etkinlikleri çocuğunuzun el-göz koordinasyonu, görsel- motor algı, çizim ve kopya etme, motor koordinasyon, çizgilerle çalışma, parça-bütün ilişkilerini kavrama, çizim esnekliği kazanma, çizimde ustalaşma becerilerini geliştirir.
Bu kitaptaki çizim etkinlikleri, çocuğunuza küçük ve basit adımlarla nasıl bir bütün oluşturulabileceğini göstermek üzere tasarlanmıştır. Verimli bir çizim çalışması yapmak için birkaç kolay araç yeterli olacaktır: B veya HB kurşun kalem, kaliteli boyama kalemleri ve silgi. Kitapta, önce çizgi çalışmalarıyla el alıştırması yapılacaktır. Bunu yaparken, serbest alanda çocuğun yatay ve dikey düz çizgiler çizmesi, çapraz çizgiler çizmesi, oval çizgiyi kavraması ve çizmesi beklenmelidir.
CUBE etkinlikleri çocuğunuzun görsel bütünlük, görsel tamamlama, görsel eşleştirme, mekânda yönelme, görsel-mekânsal algı, mekândaki pozisyonu anlama, renklerle çalışma, renk-konum ilişkilerini kavrama, modelden çalışma, görsel dikkat becerilerini geliştirir.
Yapılan araştırmalar, Cube tarzı tetris etkinliklerinin, beyindeki gri maddeyi geliştirdiği, düşünme gücünü ve zihin randımanını artırdığını ortaya koymuştur. Beyinde yapılan tarama testlerinde, deneklerin beyinlerinin hareket, mantık kurma, dil ve işlemlemeyle ilgili bölümünde "yapısal değişiklikler" olduğu görülmüştür.
FIND etkinlikleri çocuğunuzun parça-bütün ilişkilerini kavrama, görsel dikkat, görsel ayırt edicilik, görsel tamamlama, görsel uyanıklık, sınıflama-kategorize etme, eşleştirme, görsel algı, görsel bütünlük, planlama yeteneği, strateji kullanma, temkinli davranma, ileriyi görme, miktar kavramı, farklı olanı bulma, şekil-zemin algısı becerilerini geliştirir.
SOLVE etkinlikleri çocuğunuzun akıl yürütme, muhakeme, dikkat, verilenlerden yola çıkarak istenen bilgiye ulaşma, görsel analojileri anlama, planlama, temkinli davranma, ileriyi görme, eşleştirme, konsantrasyon becerilerini geliştirir.
THINK etkinlikleri ile çocuklardaki üst düzey düşünme becerilerinin gelişimi amaç edinmiştir. Bu kitaptaki etkinlikler, çocuğun aşina olmadığı sorunlar, olaylar ve belirsizlikler; sorular veya ikilemlerle karşılaştırmalı olarak düşünmesini sağlayacak şekilde planlanmıştır. Bu etkinlikler ile çocuklarda düşünmenin farklı boyutları olan; sıradışı düşünme, yakınsak ve ıraksak düşünme, analitik düşünme, yansıtıcı düşünme, empatik düşünme, üst bilişsel düşünme gibi alanların gelişmesi üzerine kurgulanmıştır.
Düşünme etkinlikleri çocukların gerek günlük gerekse akademik hayatta karşılarına çıkacak her türlü soru ve sorunun çözümüne giden yoldaki en büyük avantajları olacaktır. Bundan dolayı küçük yaştan itibaren çocuklardaki düşünme becerilerinin gelişimi önem arz etmektedir.
Yapılan pek çok akademik araştırmada düşünme becerileri eğitimi almış veya bu alanda çalışma yapmış çocukların diğer çocuklardan anlamlı derece de önde olduğu, problem çözme becerisinin daha gelişmiş ve bir soruna daha farklı çözüm yolları geliştirebildiği gözlemlenmiştir.
COORDINATE etkinlikleri; mantıksal akıl yürütme, dikkat, bellek, görsel ve mekânsal keskinlik, sekil zemin ilişkisi, problem çözme gibi üst düzey bilişsel becerileri geliştirmek üzere planlandı. Soru şekilleri ve zorluk seviyeleri bu kazanımlar gözetilerek hazırlandı.
Çocuğunuz, COORDINATE uygulamalarını yaptıkça muhakeme ve mantık, dikkat, hafıza, parça-bütün ve boyut kavrayışı, ayırt etme becerisiyle birlikte, gelişimi hızlanacak ve eksiğini tamamlayacaktır.
COORDINATE çalışmalarında; muhakeme gücü, görsel ve mekânsal keskinlik, üç boyutlu ve karmasa ortamında renkleri ve nesneleri algılama, kıyaslama ve seçme yeteneğinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
COORDINATE kitabındaki etkinlikler kıyaslama, analitik düşünme, mantık yürütme, parça-bütün ilişkisi, tümevarım-tümdengelim becerilerini geliştirmek üzere düzenlendi.
problem çözme, görsel ayırt edicilik, görsel ve mekânsal algılama gibi bilişsel ve motor becerilerinin farklı bir yöntemle geliştirilmesi hedeflenmektedir.
ALGORITHM mantığı, hayatın her anında yer alan mantık ve problem çözme faaliyetinin temelinde yer alır. İnsanoğlu, bir mesele karsısında karar verirken, hesaplama veya tercih yaparken bilerek ya da bilmeyerek algoritma temelli düşünür, zihnin bu becerisine başvurur.
Günümüz teknolojisinin temelinde de bu algoritma sistemi ve bunun yazılım (software) olarak yansıması olan kodlama yer alır. Algoritma, matematik biliminin en temel kodlarından birisidir. Günümüz kodlama çalışmalarının da temelini algoritma oluşturmaktadır. ALGORITHM kitabıyla, çocuğunuz kolay ve anlaşılır bir yolla algoritma ve kodlamanın mantığını öğrenecektir.
ALGORITHM etkinlikleri; mantıksal akıl yürütme, problemi analiz etme, veri toplama, hataları kavrama, modelleme yapma gibi üst düzey bilişsel becerileri geliştirmek üzere planlandı. Soru şekilleri ve zorluk seviyeleri bu kazanımlar gözetilerek hazırlandı.
Çocuğunuz, bu uygulamaları yaptıkça muhakeme ve mantık, dikkat, hafıza, parça-bütün ve boyut kavrayışı, veri toplayarak hatayı ayırt etme becerisiyle birlikte, el göz koordinasyonu gelişimi hızlanacak, bu yönlerdeki eksiğini tamamlayacaktır.
Bütün kitaplarımızda etkinlikler sırayla yapılmalıdır. Çünkü şekiller kolaydan zora, basitten karmaşığa, elin kolay hareket sağlamasından zor hareket kabiliyetine göre planlanmıştır.
Böylece, çocuğunuzun hayatı boyunca ihtiyaç duyacağı temel becerileri gelişerek en üst seviyelere taşınmış olacaktır. Bu yönlerinin geliştirilmesi, onları dikkat ve zekâ yönüyle geliştirdiği gibi, gösterilen hedefe ulaşmalarıyla da özgüven kazanmalarını sağlayacaktır. Bunu eğlenceli bir faaliyet olarak yaparken aynı zamanda motor gelişimleri de hızlanmış olacaktır.
Bu etkinlikler süresince çocuğunuzu kaygı, duygudurum düzenlemesi, dürtü kontrolü ve duygusal tepkileri yönüyle gözlemleyebilirsiniz. Hata yaptığında verdiğiniz tepkiler, zorlandığında ilerlemesi için destek olmanız onun duygusal yönünü de destekleyecektir. Etkinlikleri yaparken çocuğunuzun yönerge alma ve takibini yapma, işitsel uyaran ile görsel uyaranı ilişkilendirme becerisi gelişmiş olacaktır.
Yapılan zekâ testlerini ve dünyadaki uygulama ve tarama örneklerini göz önünde bulundurduğumuzda, genellikle çocukların zihin yaşı ile takvim yaşı arasında ±6 aydan 36 aya kadar farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Dolayısıyla çocukların potansiyelini daha ileriye taşıyabilmek amacıyla, kitaplarımızdaki etkinlikler bu yaş farklılığı düşünülerek tasarlanmıştır.
Etkinlikler, ebeveyn/eğitmen gözetiminde yapılabileceği gibi, çocuğunuz etkinlikleri kendi kendine de yapabilir. Böylece, zaman içinde kendi kendine çalışma alışkanlığı kazanacaktır.
Geleceğimiz için us'lu çocuklar...