Elinizdeki eser iki kısımdan oluşmaktadır. "Ehl-i Sünnet'in Siyasal, Toplumsal ve Kültürel Dokusu" başlığını taşıyan birinci kısımda İran'ın kuzey, güney, doğu, batı ve merkezî eyaletlerinde Sünnilerin ikamet ettiği bölgeler; okul, cami, hayır kuruluşları, yayınevleri ve kütüphanelerden oluşan dinî, kültürel müesseseler ve merkezler ele alınmaktadır. Ayrıca Tebliğ Cemaati, Davet ve Islah Cemaati, Selefilik, Sufilik ve Kur'an Mektebi gibi Ehl-i Sünnet'in en önemli kültürel ve siyasi parti ve hareketleri ile diğer fikrî ve etnik yapıları incelenmektedir.
"Ülkenin Siyasal Kültürel ve Ekonomik Sisteminde Ehl-i Sünnet'in Rolü" başlıklı ikinci kısımda ise Ehl-i Sünnet'in İran'daki yapılar ve mezheplerle ilişkisi, yani Ehl-i Sünnet'in Hıristiyanlık, Zerdüştlük, Yahudilik, Bahailik, Sâbiîlik, Sih gibi din mensupları ile İsnâaşeriyye Şiası, İsmaililik ve Nimetullahilik gibi mezheplerin mensuplarıyla ilişki biçimi ve irtibatı ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra siyasi sistemde Ehl-i Sünnet'in rolü, kültürel ve düşünsel konumu, ekonomik durumu, en önemli ve öncelikli imkânları ve fırsatları ile zorlukları ve sorunları ele alınmaktadır.
Bu kitap, Ehl-i Sünnet'in bugünkü durumuna, yani bu eserin yazıldığı 2011-2014 yıllarındaki Ehl-i Sünnet geleneğine odaklanmıştır.