Küresel rekabetin oldukça yoğunlaştığı günümüzde firmalar arasındaki üstünlüğü küçük farklar belirlemektedir. Teknolojinin de küresel rekabetle aynı hızda değiştiği bu ortamda işgücü niteliğinin ve niceliğinin belirlenmesi, gerekli eğitim verilmesi ve personel ile ilgili konularda gerekli çalışmaların yapılabilmesi için iş analizi çalışmalarından elde edilen bilgilere ihtiyaç vardır.
İş analizi, belirli bir işin en küçük parçalarıyla ayrıntılı olarak tanımlanıp incelenmesi sürecidir. Yapılan işlerin sürelerinin endüstri ortalamalarına göre belirlenmesi işletmenin sektördeki işletmelerle rekabet edebilmesini sağlamaktadır.
Üretim faktörlerinden mümkün en yüksek düzeyde yararlanabilmek için aralarındaki ilişkilerin bilinmesi, düzenlenmesi ve ölçülmesi gerekir. Bu amaca yönelik sistematik araştırmaların tümüne iş analizi denir. Anlaşıldığı gibi işletme içerisindeki bütün kaynakların iyileştirilmesi İş analizi sayesinde mümkün görülmektedir.
İş analizi metot geliştirme ve iş ölçümü çalışmalarından oluşur. Metot geliştirme işin birim başına daha az masrafla, daha kısa zamanda ve daha kolay yapılabilmesini sağlamak amacıyla tüm faaliyetlerin sistematik incelenmesi ve geliştirilmesidir. İş ölçümü ise malzeme, makine ve insan gücü faktörlerinin belirli bir üretim faaliyetinde ne miktarda kullanıldığını saptamak amacını taşır.m üretimi oluşturan faktörlerin miktarını belirlemek, malzeme, makine ve insan gücü ola
İş analizi sayesinde İşin daha basit ve kolay yapılmasını sağlamak, birinaklarından daha fazla yararlanmak mümkün olur. Aynı zamanda üretim planlama ve kontrol faaliyetlerinin etkinliğini arttırmak ve insan gücünü teşvik edecek ücret sistemini kurarak birim maliyetlerin düşürülmesi yani verimliliğin artırılması mümkün olacaktır.
İşletmelerimizin verimliliklerini artırabilmesi ve küresel rekabette yer alabilmesi için bu iş analizlerine önem vermesi gerekmektedir. Bu kitabın işletmelerimize ve bu alanda çalışan akademisyenlere faydalı olmasını diliyorum.
Prof. Dr. Osman DEMİRDÖĞEN