İslam Önderleri Tarihi'nin bu birinci kitabında, Hicri 1-10 yüzyılda yaşayan, yenileme ve ıslahat bakımından, dinin aktif insanlarını tanıyacağız.
İslam'ın beşinci halifesi olarak kabul gören Ömer b. Abdülaziz ile başlayıp, Hasan Basri hazretlerine, Abbasi halifeliğindeki dini faaliyetlerden, Hadis ve Fıkıh bilgilerinin kitaplaştırılmasına, Kuran'ın mahluk oluşu iddiasına karşı Ahmed b. Hanbel'in mücadelesine, Mutezile mezhebi fitnesi ve İmam Ebu'l-Hasan Eş'ari'ye, Kelam ilminin çöküşü, Felsefe ve Batıniliğin gelişmesi ve İmam Gazali'ye, Bağdat'ın iki davetçisi Abdülkadir Geylani ve Allame ibn Cevzi'ye, Haçlı hücumlarına karşı durup onları yer ile yeksan eden büyük kumandan Nureddin Zengi ve Selahaddin Eyyubi'ye, Şeyhü'l-İslam İzzeddin b. Abdüsselam'a, Moğol fitnesi ve Mevlana Celaleddin Rumi'ye kadar, İslam'a çok yönlü hizmetler etmiş, büyük şahsiyetlerin hayat hikayelerini okuyacağız.
Eserde, büyük bir zatı tanıtırken sadece onun faziletlerinin, üstünlüklerinin açıklanmasıyla yetinilmemiş, bilakis onunla aynı dönemde yaşamış insaflı ve adaletli kimselerin veya daha sonra gelmiş bilgi ve fikir ehli kişilerin o zata veya onun eserlerine, görüşlerine karşı yaptıkları tenkidlere de yer verilmiştir. Bu tenkidler sıralanmış ve onlara şayet biri tarafından cevap verilmiş ise, o zat adına savunma yapılmışsa, bu da okuyucuya sunulmuştur.