İnsanların tarihin tüm dönemlerinde önemli kaygılardan biri, bedensel sağlığın yanı sıra ruhsal sağlık olmuştur. Din alimleri, tabipler ve ahlak eğitimcileri en çok çabayı ruh sağlığının bilimsel araştırmasına ve ona ulaşmanın araç ve yollarına seferber etmişlerdir. Psikologlar ve psikiyatrlar yirminci yüzyılın başlarında ruh sağlığını yeni temeller ve yöntemlerle incelediler. Bir diğer ifadeyle ruhsal hijyenin yeni akımını araştırdılar.
Hiç terddütsüz dini öğretiler ruh sağlığının tanımına ve ona ulaşmanın yollarına önemli etkide bulunmuştur. Hatta ilahi dinlerin önemli hedeflerinden birinin insanların ruh sağlığını temin etmek olduğu kabul edilmiştir. Din ve ruhsal hijyen arasındaki ilişki alanında dünyanın psikolog ve psikiyatr topluluklarında birçok araştırma gerçekleştirilmiştir. İnsanın ruhsal boyutlarını tanımaya odaklanmış önemli bilim dallarından biri olarak psikoloji araştırmaları son yüzyılda hızla yaygınlaşmış ve derinlik kazanmıştır.
Bu kitapta ruhsal hijyen anlayışımız psikolojik hastalıkların bulunmasından öte bir iştir. Bir anlamda insanların kapasitesinin arttırılması ve yetenelerinin geliştirilmesidir. Bu kitabın kabul ettiği model insanın biyolojik, ruhsal, toplumsal ve dini tüm boyutlarını kapsamaktadır. İnsanın ruh sağlığı , bireyin kendisi, başkası, varlık alemi ve bu alemin ekseniyle, yani Allah'la sağlıklı ve etkili ilişki sonucunda elde ettiği biyolojik ve ruhsal fıtratının insicam, bağımsızlık ve gelişiminden ibarettir.