İslam Dünyası derinleşen sorunlarıyla ciddi bir medeniyet kaybı içinde yaşıyor.
Hoşgörüsüzlük, uç düzeyde eşitsizlik, bilimsel gerilik ve savaşlar bu dünyanın belirleyenleri durumunda.
Son yüzyılda bu sorunların aşılmasına yönelik olarak İslamcı reformcuların bir dizi ideolojik ve siyasal açılımı gerçekleşti. Ancak ne yazık ki hiç birinin mevcut sorunları hafifletmediği görülüyor. İçinde bulunulan durumun nedenini "dış güç ve ideolojilere" bağlayıp, köktenci bir dinselleştirme önerenler ise, sorunları daha da derinleştiriyor.
Son on yıllarda iyice belirginleştiği gibi, özgür aklı ve evrensel hukuku baskılayıp, siyaset dine bağlandıkça, bağımlılık ve iç bölünmeler de dâhil hoşgörüsüzlük, savaş, eşitsizlik ve gerilik daha da artıyor. Bunların öncelikli bedeli ise, Müslüman halkların artan acıları ve yoksunlukları oluyor.
Elinizdeki kitap, "her sorunun çözümü İslam'da!" iddiasına karşı, "öyle mi gerçekten?" sorusunu yanıtlamaya, bu kapsamda, bilimsel ve toplumcu açıdan İslamiyet irdelemesi yapmaya çalışıyor.
"İslamiyet'in Ekonomi Politiği", "İslamiyet'te Ahlâk ve Kadın", "İslamiyet ve Bilim" konularına ilişkin ayrı ciltlerde gerçekleşen bu inceleme, Kur'an'ın içeriği, mantıksal yapısı ve tarihsel oluşumunun incelendiği "Kur'an ve Din" ile birbirini bütünlüyor.
Sette yer alan kitaplar;