Çöl ortamındaki konargöçer hayat diye bilinen bedevilik, Kur'an-ı Kerim'de genel bir niteleme olarak yerilen ve cehalet, düşüncesizlik, kabalık gibi kavramlarla ifade edilir. Bazen de insan fıtratının safiyeti ve son derece asil bir duruş şeklinde karşımıza çıkar. Bu yönüyle bedeviler yüreklilik, cömertlik ve metanet gibi değerlerin temsilcileridirler. Ayrıca bedevi Araplar, İslamiyet ile müşerref olduktan sonra yeni topraklar fetheden ordularda büyük roller üstlenmişlerdir.
Adem Varıcı İslamiyet'ten Önce Bedeviler: Sosyal ve Kültürel Hayat adlı kitabında İslamiyet öncesi dönemde Arabistan Yarımadası'nda konargöçer olarak yaşayan cahiliye devri bedevi Araplarının sosyokültürel hayatlarını inceliyor. Ayrıca, cahiliye devri bedevilik kültür geleneğine aşina olmak için hadarilik, çöl, göçebelik, Sâmi kavimler, Arapça, kölelik, cariyelik, kadın ve aile mefhumu, kız çocuklarının diri diri gömülmesi, kan davası geleneği, kabilecilik anlayışı, ahlaki değerler gibi olguları açıklıyor. İslam vahyinin gelişiyle birlikte yaşanan İslamileşme sürecinin aktörleri olan cahiliye Araplarının hayat serüvenlerini kavramak için kapsamlı bir perspektif sunmakla kalmayan bu eserde, cahiliye şiirinden sunulan örneklerle zihin açıcı tasvirlere yer veriliyor.
Elinizdeki eserde, risalet öncesi dönemin ekseriyetini oluşturan ve İslam tarihinde çok önemli bir devreyi teşkil eden cahiliye Araplarının hayatını sosyal ve kültürel açıdan anlama sürecine değerli bir katkı sunuluyor.