Kosta Rika'nın en önemli heykeltıraşlarından José Sancho, eserlerinde çok geniş bir yelpazeye yayılan temalar izler ama doğa vazgeçilmez çıkış noktasıdır. Kendine has kavramsal üslubuyla ürettiği eserleri yerel ve küresel, tikel ve evrensel arasında kurulabilecek diyaloğa iyi bir örnektir. Picasso ve Brancusi'nin yanı sıra doğduğu topraklardaki Hispanik ve Kolomb öncesi sanattan da etkilenen ve bu etkiyi yeni bir okumayla sunan sanatçı farklı malzemeleri ustalıkla kullanır; ahşap, granit, mermer, bronz, demir levhalar ve buluntu nesneler, sanatçının ele aldığı hayvan formları ve sayısız dişilik temsilini yeniden yaratmasını sağlar.
José Sancho'nun Pera Müzesindeki sergisine eşlik eden sergi kataloğu, sanatçının Kosta Rika'da doğayla iç içe yaşamından ve atölyesinden görüntülerle sergilenen yapıtları bir araya getiriyor. Serginin küratörü Mária Enriqueta Guardia Yglesias ve Kosta Rika eski kültür bakanlarından Carlos Echeverria'nın kapsamlı metinleri Sancho'nun sanat anlayışına ışık tutuyor.
Recognized as one of the leading sculptors of Costa Rica, José Sancho pursues a broad range of themes in his works, yet nature is always the most essential starting point. His unique conceptual style constitutes a fine example of a dialogue that can be established between what is local and global, particular and universal.
José Sancho is inspired by artists such as Picasso and Brancusi as well as Hispanic and pre-Colombian art of the land into which he was born and presenting this influence with new readings, Sancho masterfully uses different media: wood, granite, marble, bronze, iron plates, and found objects allow the artist to recreate animal forms and numerous representations of femininity.
The catalogue accompanying the exhibition combines the fragments from the artist's life in Costa Rica and his studio with his artworks. Texts by exhibition's curator Mária Enriqueta Guardia Yglesias and one of the former Cultural Ministers of Costa Rica Carlos Echeverria, shed light onto Sancho's understading of art.