Gazetecilik; haber ve bilgi toplamak için yapılan faaliyetlerin tümünü kapsar. Bilgiye ulaştıktan sonra o bilgiyi anlaşılır ve yayımlanabilir kalıplara koyarak sunmak ve olabildiğince farklı ve çok okura ulaşarak toplumu bilgilendirmeyi hedefler. Bu yönüyle, muhabirlik birçok yönüyle kendisine benzeyen, yazmak, hikâyeleştirmek, anlatmak gibi aktivitelerden net çizgilerle ayrışır. Söz konusu farklılıklar gazeteciliği sadece diğer iletişimsel eylemlerden ayırmakla kalmaz, aynı zamanda, bir bakıma bilgi toplama ve yayma faaliyeti olan bu mesleğin demokrasiler ve özgür toplumlar için ne denli önemli olduğunu gösterir.Bu çerçevede; doğru bilginin, doğru kaynaktan alınıp yine doğru bir biçimde yayılıma konulmasında gazetecilerin rolü oldukça büyüktür.
Eşik bekçilerinin engellemelerine aldırmadan haberi bütün yönleriyle anlatamaya çalışmaları, haber hikâyesinin doğruluğunu teyit etmek için haberin taraflarına gitmeleri, haberin hızlıca aktarılmasının (haber atlatmak) büyük önemine rağmen dikkatli davranmaları ve bağımsız hareket etmeleri gazeteci ya da muhabirlerin mesleklerinin önemine işaret etmektedir.
Gazeteciler; bütün bu nedenlerle aynı zamanda önemli birer gözlemcidirler. Yaşadıkları hikâyelerin, karşılaştıkları insanların ve sahadaki zorlukların her biri hem onlar için hem haberi okuyanlar için didaktik deneyimler içermektedir. Haberin arkasındaki detaylar ve "kadrajın ötesi"nde görünmeyen açılar okurun zihinsel ve kültürel dünyasında yeni ufuklar açacaktır. Bu nedenle, Ahmet Genç'in "Kadrajın Öte Yüzü"nde aktardığı yaşanmışlıklar hem gazetecilik öğrencileri için hem haberciliğin çok yönlü ilişkilerini öğrenmek isteyenler için hem de okurlar için aydınlatıcı ve öğretici olacaktır.