Bilim ve teknolojinin hızla gelişmesi, küreselleşmeyi beraberinde getirmiş; bu gelişmeler bazı alanlardaki sorunlara çözüm üretirken başka alanlarda da farklı sorunlar ortaya çıkarmıştır. Her dönemde olduğu gibi günümüzde de insanlığın yaşadığı savaşlar, yoksulluk ve çeşitli eşitsizliklerin varlığı, bilim ve teknolojinin bu kadar gelişmişliğine karşın insanlığın geldiği noktayı, neyin eksik olabileceği yönünde sorgulatmaktadır. Dünyada ve toplumlarda yaşanan krizlerin çözümünde, ahlaki sağduyunun ve değerlerin kazandırılmasında eğitimin önemli rolü geçmişten beri vurgulanmaktadır.
Değerler okullarda öğretilmeli mi? Hangi değerler öğretilmelidir? ve Nasıl öğretilmelidir? soruları, değerler eğitimi alanında tartışılan ve farklı bakış açılarını ve yaklaşımları ortaya çıkaran sorulardır. Son yıllarda çeşitli öğrenme ve gelişim kuramlarına dayanarak değerler eğitimine ilişkin yeni bakış açıları ortaya çıkmıştır. Bireyin ve toplumun gelişiminde rol oynamakla birlikte önemli bir korunma mekanizması oluşturan değerlerin, "doğru" ve "etkili" bir biçimde kazandırılması konusunda çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu kitap, hem değerler eğitimine eleştirel bir gözle bakabilmeyi, değerler eğitimini bilimsel temellere dayandırarak ele almayı hem de değerler eğitimi uygulamaları için çeşitli alternatif yaklaşımlar sunmayı amaçlamaktadır. Değerler eğitimine katkı sunmasını diliyoruz