Bir ülkenin kendi sağlık sistemini diğer ülkeler ile karşılaştırmasının uluslararası veri ve bilgilerin paylaşılması, yenilik ve gelişmelerden haberdar olma ve gerektiğinde tedbirler alma gibi birtakım avantajlar sağlayacağı açıktır. Ayrıca dünyadaki diğer ülkelerin sağlık sistemleri hakkında bilgi sahibi olması ve kendi sağlık sistemi ile kıyaslaması, performanslarını değerlendirmesi, o ülkenin; sağlık politikalarını daha çağdaş bir biçimde belirlemesini ve uygulamasını da sağlayacaktır.
82 ülkenin sağlık sistemlerini inceleyen bu kitap, 41 farklı üniversiteden toplam 71 akademisyen tarafından hazırlanmıştır. Ülkelerin sağlık sistemleri, ülke hakkında genel bilgiler, sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi ve sunumu sağlık hizmetlerinin finansmanı, sağlık harcamaları ve sağlık ekonomisi, sağlık işgücü, istihdam politikaları, ilaç ve sağlık teknolojileri altyapıları ve temel sağlık göstergeleri başlıkları altında incelenmiştir.
Kitap, yedi kısım ve 85 bölümden oluşmaktadır. Birinci kısımda; Sağlık Sistemlerine Giriş, Küresel Sağlık ve Uluslararası Sağlık Kuruluşlarının Rolü, Karşılaştırmalı Küresel Zorluklar ve Fırsatlar bölümleri yer almıştır. İkinci kısımda Afrika bölgesi ülkeleri, üçüncü kısımda Amerika bölgesi, dördüncü kısımda Güneydoğu Asya bölgesi, beşinci kısımda Avrupa, altıncı kısımda Orta Doğu bölgesi, yedinci kısımda Batı Pasifik bölgesi ülkeleri sağlık sistemleri açıklanmıştır.
Sağlık yönetimi bölümü öğrencileri, sağlık planlamacıları ve sağlık politikacıları açısından yararlı ve önemli bir kaynak olacağını düşündüğümüz kitabın, tüm paydaşlara yararlı olması dileğiyle...