Kemal Gözler, Kısa Anayasa Hukuku, Bursa, Ekin Yayınevi, Güncellenmiş 21. Baskı, Ağustos 2021, XVI+272 s.)
KİTABIN BÖLÜMLERİ
BİRİNCİ KISIM: GENEL ESASLAR
Bölüm 1: Anayasa Hukukunun Kaynakları
Bölüm 2: Anayasa Hukuku Kavramı
Bölüm 3: Anayasa Kavramı
Bölüm 4: Kanunların Anayasaya Uygunluk Denetimi: Anayasa Yargısı
Bölüm 5: Kurucu İktidar
Bölüm 6: Devlet Kavramı
Bölüm 7: Devlet Şekilleri I: Monarşi-Cumhuriyet
Bölüm 8: Devlet Şekilleri II: Tek Devlet-Bileşik Devlet
Bölüm 9: Hükûmet Sistemleri
Bölüm 10: Demokrasi
Bölüm 11: Seçimler
Bölüm 12: Temel Hak ve Hürriyetler
İKİNCİ KISIM: TÜRK ANAYASA HUKUKU
Bölüm 13: Osmanlı Anayasal Gelişmeleri
Bölüm 14: Cumhuriyet Dönemi Anayasal Gelişmeleri
Bölüm 15: Temel İlkeler
Bölüm 16: Temel Hak ve Hürriyetler
Bölüm 17: Yasama Organı
Bölüm 18: Yürütme Organı
Bölüm 19: Yargı Organı
Bölüm 20: Anayasa Yargısı
Bölüm 21: Anayasa Değişikliği
ARKA KAPAK TANITIM YAZISINDAN
Kısa Anayasa Hukuku başlıklı bu kitap, aynı Yayınevinden çıkan Anayasa Hukukuna Giriş başlıklı kitabımızın kısaltılmış halidir.
Söz konusu kitap, iktisadî ve idarî bilimler fakültelerinin bazı bölümlerinde tek dönem olarak okutulan anayasa hukuku dersleri için fazla kalın olarak bulunmaya başlandı. Biz de bu kitabın hacmini hafifletme yoluna gittik. Böylece ortaya elinizde tuttuğunuz Kısa Anayasa Hukuku başlıklı bu kitap ortaya çıktı.
Ayrıca belirtelim ki elinizde tuttuğunuz bu kitap, bu kitabın başında bulunan "Sunuş" yazısında açıklanan "öğrenci dostu kitap" anlayışıyla hazırlanmıştır. Bu anlayış çerçevesinde, bu kitabın, hacim olarak ince, içerik olarak da kolay anlaşılır olması için özen gösterilmiştir. Dolayısıyla bu kitapta konuların ayrıntılarına girilmemiştir. Bununla birlikte kitap, gerek anayasa hukukunun genel esasları, gerekse Türk anayasa hukukunun belli başlı konularını kapsamaktadır.
Bu kitap, yukarıda da belirtildiği gibi anayasa hukuku dersini tek dönemde alan öğrenciler içindir. İİBF'lerde anayasa hukuku dersinden başka, Türk anayasa düzeni dersini alan öğrencilerin ve keza hukuk fakültesi öğrencilerinin bu kitaptan anayasa hukuku çalışarak kendilerini kandırmamaları gerekir. Bu öğrencilerin Anayasa Hukukunun Genel Esasları ve Türk Anayasa Hukuku Dersleri başlıklı kitaplarımızdan ders çalışmaları önerilir.
Nihayet özellikle belirtmek isteriz ki, elinizde tuttuğunuz bu kitap, konularını özet olarak işlediği için, KPSS, hakimlik ve kaymakamlık sınavları gibi meslek sınavları için kesinlikle yetersizdir. Söz konusu sınavlara hazırlananların yukarıdaki paragrafta anılan kitaplarımızdan çalışmaları tavsiye olunur.
Kitabın 16. baskısı, 9 Temmuz 2018 tarihinde bütün hükümleriyle yürürlüğe giren 21 Ocak 2017 tarih ve 6771 sayılı Anayasa Değişikliği Kanununa göre güncellenmiştir. Kitabın devletin temel organlarına ilişkin her bölümünde önemli ölçüde değişiklik yapılmıştır. Özellikle "Yürütme Organı" başlıklı bölümü baştan sona yeniden yazılmıştır. Neticede kitabın hacmi 16 sayfa artmıştır.
Kitabın 21. baskısı, Ağustos 2023 tarihi itibarıyla güncellenmiştir.