Sadık Hidayet'in modern İran edebiyatının eşsiz verimlerinden sayılan ro- manı Kör Baykuş, kendisinin ve temsil ettiği aydınların fikrî manada bağlı oldukları toplumdan kopukluklarını ele aldığı bir eserdir. Hidayet, romanda, İran halk edebiyatından beslenerek, buradan aldığı materyalleri modern edebiyat ile birleştirip yoksulluk, umutsuzluk, karanlık ve kendi zamanına dek kimsenin konuşmaya cesaret edemediği konulara değinmiştir.
Kör Baykuş, sarmal konulardan oluşmaktadır ve sürrealist bir biçemde kale- me alınmıştır. Bunun yanı sıra; içerdiği çokça sembol ve imgeyle edebiyat eleştirmenlerinin, bugün hâlâ çözmeye çalıştıkları gizemlerle doludur.
Hidayet'in ölüm korkusundan doğan bu eser, her ne kadar etkisinde kaldığı Batılı yazarların izlerini taşısa da özgün üslubuyla etkilendiği kalemleri dahi gölgede bırakmıştır. Hidayet bu eserde, kadim İran tarihi ve düşüncesine duyduğu özlemi yansıtırken, içinde bulunduğu dönemde insanların ve özellikle aydınların yaşadığı zihinsel bunalım ile zaman ve mekân içerisinde yer aramanın doğal zorluklarını kaleme almıştır.