19. yüzyılın en güçlü imparatorluğu olan Büyük Britanya'nın 63 yıllık kraliçesi,
Siyasi ve ekonomik üstünlüğün yanında toplumsal yapıya etkileriyle de dönemine ismini vermiş olan
"Kraliçe Victoria!"
Ve onun hayatını psikolojik tahliller odağında işleyen, 20. yüzyılın ilk yarısının en tartışmalı İngiliz yazarlarından biri, Lytton Strachey.
Bu ödüllü biyografi, modern siyasi tarihin belki de en önemli döneminin başat aktörünün kapalı ve muhafazakâr dünyasını inceliyor, biyografi yazınında çığır açıcı bir etki yaratarak psikanalitik yöntemleri araştırmanın merkezine koyuyor.
Victoria Dönemi ahlak anlayışına karşı duruşuyla ünlü Lytton Strachey (1880-1932), 1918 yılında "Eminent Victorians" adlı biyografik eseriyle büyük bir üne kavuşur. I. Dünya Savaşı sonrası geçmişin muhafazakâr tutumunu eleştirmesi, kültür sanat dünyasında da büyük yankı bulacaktır. Kraliçe Victoria (1921) eserinde ise bu eleştirel tavrında bir yumuşama görülmüş, dahası, "empatik bir derinlik" sezilmiştir. Bu tutumu ile yazarın ortaya gerçek bir başyapıt çıkardığı söylenebilir.
Lytton Strachey'in ismi, iki önemli düşünce - sanat kulübü ile birlikte anılır: İlki, cinsellik konusunda orta sınıf ahlakını reddeden, kendini sanata adamış bireylerden oluşan The Apostles; diğeri ise, Virginia Woolf gibi ünlü yazarların da arasında bulunduğu, ünlü Bloomsbury grubu. Strachey, özellikle Bloomsbury grubunun öncü isimlerinden biri olarak kültür sanat dünyasında büyük bir üne sahip olmuştur.
Fihrist olarak, bu değerli metni özverili bir çalışmanın ardından Türkçeye kazandırmanın mutluluğuyla...
İyi okumalar dileriz.