Göç, tarih boyunca insanlığın değişmeyen ortak olgularından biridir. Birçok önemli olayın temelindeki etken göçtür.
Zira insanlar, farklı nedenlerle yer değiştirme eğilimindedirler ve bu, insan doğasının bir parçasıdır. İnsanlık tarihiyle birlikte
karşımıza çıkan göç olgusu dini metinlerinde konusu olmuştur. Göç, dini metinlerin ana konusu olmasa da dini inancın oluşması ve yayılması sürecinde etkileyici faktörlerin başında gelmektedir. Kur'an, göç konusunu ana konu olarak ele almamaktadır. Fakat yaptığı atıflarda ciddi öneme haizdir. Problemler karşısında göçü bir çözüm olarak sunmaktadır. Nitekim çözülemeyen problemler ve şiddet eğilimlerinin olduğu yerlerde "Allah'ın arzı geniştir" diyerek göç olgusunu çözüm olarak sunmuştur. Kur'an'da anlatılan peygamber kıssaların çoğunluğunda göç konusuna temas edilmiştir. Bulundukları yerlerden göç eden peygamberler gittikleri yerlerde daha iyi bir konuma gelmişler ve göç onlar için bir rahmet olmuştur.
İslam dininin yayılması için birçok sahabe de göç etmiştir. Dünyanın farklı yerlerinde sahabe mezarları bulunmaktadır. Dolayısıyla göç tebliğ fonksiyonun icra edilmesinde önemli figüranlardan biridir. Kur'an göçü ana gaye ve hedef tema olan Allah inancının yayılmasında önemli bir etken olarak sunmaktadır.