Yrd. Doç. Dr. Murat Kayacan genelde İslami ilimlerden özelde Kur'an'dan yola çıkarak bu eseriyle kuşatıcı ve doyurucu bir çalışmaya imza atmakla birlikte, sosyal psikolojiden toplumsal tarihe, din sosyolojisinden siyasal alana mütevazı bir katkı da sunmaktadır.
İlahi Kelama muhatap her insan için yaşanmışlıklar büyük önem taşır. Müslüman, deneyimler üzerinden kuracağı "model" bir hayatı arzular. Peygamberlere "karşı tavır"lar, her Müslümanın yüz yüze gelebileceği muhtemel davranış biçimleridir. Elinizdeki çalışma, bu noktada Kur'an kıssaları temelinde, bir inşa sürecine de katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Bu eser; vahiy karşıtı insan davranışlarının temel karakteristiği üzerine bir arkeoloji, Kur'an'a muhatap Cahiliye toplumundaki peygamber karşıtı tavırlar ile tarihin diğer dönemlerinde ortaya konmuş tavırlar arasındaki benzerlikleri ve söz konusu tavırların sonuçlarını sergileyen bir giriştir. Geçmişle benzerliklerin ortaya konulması, günümüz insanının peygamber algısını anlama çabalarına da ışık tutacaktır.