Günümüzde ilahiyat alanı öğrencileri ile Kur'an ilimlerine özel ilgi duyan genel okur kitlesine hitabeden tefsir el kitaplarıyla daha sık karşılaşır olduk. Dokuz bölümden oluşan elinizdeki bu kitap da tefsir ilminin ana konularını genel hatlarıyla ele almaktadır. Bu konular, Kur'an muhtevası, Kur'an tarihi, Tefsir tarihi, Tefsir usulü ve Kıraattir.
Kitabın sonunda yer alan 'Ekler' kitabın en özgün yönlerinden birini oluşturmaktadır. On üç başlık altında sunulan bu 'Ekler'den bazılarının mahiyetine açıklık getirmek gerekirse; Cumhuriyet tarihi boyunca yayınlanan Türkçe Kur'an çevirmenlerinin, Türkçeye çevrilen tefsirlerin, telif edilen Türkçe tam tefsirlerin listelerini burada bulabileceksiniz. Ayrıca, Hz. Peygamber (s.a.v) ile birlikte toplam 678 kişiden gelen bütün tefsir rivayetlerinin kaynaklarına göre dağılımını yedi sayfaya yerleştirilen tablolar aracılığıyla görebileceksiniz. Yine, elimize ulaşan en eski tam tefsir kitabından itibaren günümüze kadar telif edilen tefsir literatüründe aynı ayete ne kadar farklı yaklaşılabileceğini ortaya koyan on bir sayfalık seçme tefsir metinleriyle karşılaşacaksınız.
Kitabın içeriği, Sahabe ve Tabiin dönemi tefsir âlimlerinin tefsir faaliyetlerine katkı derecelerini somut verilere dayandıran bir yaklaşımın ışığında şekillenmiştir. Bu konuda, öznel değerlendirmeler değil; özellikle günümüze ulaşan müstakil (biri diğerini tekrar etmeyen) 64384 tefsir rivayetinin sayısal verileri dikkate alınmıştır. Kitapta 49 renkli harita bulacaksınız. Bunlardan 47 tanesi, tanıtımı yapılan toplam 47 müfessirin hayatını ve ilim seyahatlerini (riḥle) daha etkili/çekici bir yöntemle anlatmak için hazırlanmıştır.