Siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal olayların giderek daha bağlantılı hale geldiği bir süreç olarak tanımlanan küreselleşme, "yeni" bir dünya siyasi sistemi ortaya çıkarmaktadır. Küreselleşmenin dünya siyasetini ne ölçüde dönüştürdüğü tartışmaları ise sürmektedir.
Küreselleşme dünya siyasetinde yeni bir olgu mudur? Olumlu bir gelişme midir, olumsuz mu? Kapitalizmin son evresi ya da Batı emperyalizminin yeni bir tezahürü müdür? Devleti modası geçmiş bir şey haline getirebilir mi? Savaşı daha mı az, daha mı çok olası kılar? Savaş hangi bakımlardan küreselleştirici bir güçtür? Küreselleşen dünya daha mı demokratiktir? Dünya siyasetini anlamlandırmaya çalışan teorilerden hangisi küreselleşmeyi en iyi açıklar? Küreselleşme dünya siyaseti üzerinde kökten bir dönüşümü temsil etmekte midir?
Bu ve benzeri sorulara, Uluslararası İlişkiler alanının önemli isimleri rehberliğinde yanıt arayan bu kitap, okuyucuya küreselleşen dünya siyaseti hakkında bir bakış açısı kazandırmayı amaçlamaktadır. Okuma Rehberi, Örnek Olay Çalışmaları, Püf Noktaları, Kutular, Sorular ve Ek Okuma Önerileri gibi teorik ve pratik öğrenme araçlarıyla zenginleştirilmiş bu çalışma, farklı arka planlara sahip öğrencilere hitap etmekte ve çok sayıda ülkede ders kitabı olarak okutulmaktadır.
Uluslararası İlişkiler alanındaki en kapsamlı ders kitabı olduğunu düşünüyorum; Uluslararası İlişkiler eğitiminde merkezi bir yerde olmayı hak ediyor.
Adriana Sinclair, University of East Anglia
Küreselleşen Dünya Siyaseti, küreselleşmeye dair teorik tartışmalara ve bu yaklaşımın uluslararası gündemin çok çeşitli güvenlik ve ekonomik meselelerine uygulanışına ilişkin kapsamlı bir eleştirel giriş sunuyor.
A. Rodman, Colby College