Kürtlerin çok zengin bir sözlü kültürü vardır. Sözlü rivayetler bir toplumun tarihini aydınlatmak için kullanılan en önemli belgelerdir. Bu ürünler mitolojik ürünler, destanlar, efsaneler, masallar, halk hikâyeleri, evliya menkıbeleri, türküler, anekdotlar, dengbêjler, ağıtlar, ninniler, deyimler, atasözleri ve hatıralardır.
Bu kültürel ürünler çok geç derlenip kayıt edilse bile Kürtlerin hayatında ve hatıralarında bir gelenek olarak asırlarca yaşamıştır. Bazı edebi ürünler ise tarih kitaplarının satır aralarında, seyyahların seyahatnamelerinde ve bir kısmı ise Osmanlıca dergilerde yazılmış ama gözden kaçmıştır. Bu ürünler titiz bir tenkide tâbi tutulursa Kürtlerin sosyal ve siyasi yapısını, kültürel kaynaklarını, düşünce dünyasını, tabiatla iç içe olan mücadelelerini, gündelik hayatlarını, mizah geleneğini, aşiretlerin kavgalarını, evlilik ve göçlerini, savaş ve kahramanlıklarını, aşk, acı, özlem ve öfkelerine dair bilgiler edinebiliriz.
Bu kitapta, tarih kitaplarından, menkıbelerden, seyahatnâmelerden, Kürt halk hikâyeleri ve Kürt masallarından, hatıralardan, Kürt yazarların hikâyelerinden bir seçki hazırlanmış ve Kürt Hikayesi yazılmıştır.