Kimyasal madde üretimlerinin gerçekleştiği fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerin analizlerinde yapılacak ilk hesaplamalar debi, bileşim, sıcaklık, basınç gibi süreç değişkenlerinin belirlenmesi ve/veya bilinen süreç değişkenleri ile bilinmeyen değişkenler arasında var olacak ilişkileri verecek model denklemlerinin çıkarılmasını temin eden kütle ve enerji denkliklerinin uygulamalarını içerir.
Bu nedenle, kütle-enerji denkliklerinin temel ilke ve uygulamalarını kapsayan stokiometri dersi, süreç mühendisliği eğitiminde önemli bir rol oynar. Bu amaç için yazılan Kimyasal Süreçlerde Çözümlü Problemlerle Kütle ve Enerji Denklikleri kitabı, sadece kimya mühendisliği eğitimine dönük olarak düşünülmemiş, biyolojik süreçlerle ilgilenen biyomühendislik, gıda ve çevre mühendisliği eğitimlerine katkı vermesi amacıyla da yazılmış ve bu konuların hakkında okuyucular tarafından çözülmesi için her bölüm sonunda alıştırma problemleri verilmiştir.
Hazırlanan Kütle ve Enerji Denklikleri Çözüm Kitabı'nda; alıştırma problemlerin çözümleri verilmiş, ayrıca kütle ve enerji denliklerin endüstrideki uygulamalarına ilave olarak Karbondioksitten metanol üretimi tesisinin kütle ve enerji denklikleri sunulmuştur.
Kitabın her bölümünde kütle/enerji denklik kavramları kısaca özetlenerek, okuyucuların çözümlü problemlere adaptasyonları da temin edilmeye çalışılmıştır.