Laboratuvar hayvanları bilimi konusundaki eğitim ve öğretimin, hem araştırmanın kalitesi hem de hayvanların refahı bakımından gerekli olduğu yaygın olarak kabul görmektedir. Hayvan deneylerinin tasarlanmasından ve yürütülmesinden sorumlu bilim insanlarının biyoloji, tıp, veterinerlik, eczacılık gibi biyomedikal bilimlerden birinde eğitim almış olmalarının yanı sıra laboratuvar hayvanları bilimine giriş dersi almaları, bu hayvanların refahlarını korumaları, invaziv teknikler deneyin bir parçası olduğunda anestezi konusunda bazı temel bilgilere sahip olmaları ve etik kurallara dikkat etmeleri de gerekmektedir.
Bu kitap, laboratuvar hayvanları bilimi dersinin temel teorik yönlerini ve ilkelerini içermektedir. Konular; öğrencilerin dikkatlerini çekmeleri ve kolaylıkla anlaşılabilir olmaları için yalın bir dille, zor kavramlara karmaşık olmayan açıklamalar getirilerek yazılmış, uzun metinlerden ziyade tablolar ve şekiller aracılığıyla özetlenmiş ve renkli görsellerle somutlaştırılmıştır.
Fen, Eğitim Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinde deney hayvanları kullanımının temelini oluşturan konuların laboratuvar uygulamalarında faydalı olacak bu kitap; bir öğrenci ya da deney hayvanlarına ilgi duyan bir akademisyen için hayvan deneyleri alanında merak ettiği bilgiler hakkında içerdiği kapsamlı bilgilerle de bir rehber olacaktır.